Nyheter

Wallenstam vinner markanvisningstävling i Söderstaden genom konsortium

Wallenstam, Åke Sundvall och Castellum har bildat ett konsortium och vunnit markanvisningstävling för byggrätter om drygt 100000 BTA med bostäder, handel, kontor och hotell vid före detta Söderstadion och hovet. Vinsten innebär att konsortiet har rätt att teckna markanvisningsavtal med SGA Fastigheter, Stockholm Globe Arena Fastigheter, och option att ensamt förhandla om köpeavtal.

Tävlingsförslaget som namnges Söderhov är en del i Stockholms kommande utvecklingsområde Söderstaden.

Wallenstam har i konsortium med Åke Sundvall och Castellum lämnat in ett tävlingsbidrag med förslag att utveckla en helt ny stadsdel och mötesplats i Globenområdet. Konsortiets vision för området tar sin utgångspunkt i platsens historia som mötesplats med storslagna arenor. Globenområdets strategiska placering har varit en utgångspunkt i förslaget som utöver cirka 800 bostäder skapar förutsättningar för cirka 30 000 kvadratmeter kommersiella fastigheter som kontor, hotell, restauranger och kulturanläggningar.

ab soderstaden

– Vi är väldigt glada och stolta för möjligheten att utveckla stadsdelen tillsammans med Castellum, Åke Sundvall och Stockholms stad. Det här är i tidigt skede och ett komplext projekt men med stor potential. Vi vill skapa en stadsstruktur som adderar området en mer promenadvänlig skala. Platsen har redan en publik identitet men vi vill addera värden som många fler kan uppleva. Vi planerar för lugna innergårdar som avskärmas från såväl trafik som evenemang och blir en plats för rekreation och trygg lek, säger Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam.

I förslaget har alla kvarter i Söderhov entréer mot den centrala parken som blir en naturlig fokus- och samlingspunkt för de som kommer att bo och arbeta i området. I entrévåningar runt parken planeras för lokaler som restauranger, caféer, butiker, kulturhus och cykelhubbar vilket skapar rörelse och trygghet alla tider på dygnet. Det vinnande bidraget har tagits fram tillsammans med Kjellander Sjöberg och White Arkitekter.

– Vårt förslag är ett helhetsgrepp och en utveckling av området som kan ge cirka 800 familjer nya hem. Sammantaget skapas en plan i princip utan baksidor för ökad trygghet och liv i området, säger Mathias Aronsson.

Konsortiets möjlighet att utveckla platsen innebär att man får ensamrätt att förhandla med SGA Fastigheter, som ägs av Stockholms stad, om en markanvisning och därefter möjlighet att förvärva den detaljplanerade marken. I ett första skede kommer konsortiet att samlas för att arbeta fram samverkansmodeller med Stockholms stad för att sedan lägga en utvecklings- och affärsplan tillsammans med parterna. Därefter tar planeringsarbete med exploateringsavtal och detaljplanering vid.

Söderstaden består av Globenområdet, Slakthusområdet, Södra Skanstull och Gullmarsplan – Nynäsvägen.

Redaktionen