Nyheter

Nya Thorn-armaturer gör städerna smartare

Thorn Lighting har lanserat två nya utomhusarmaturer som är redo för såväl dagens som morgondagens smarta städer. Armaturer och pollare i Alumet Stage II och Thor kombinerar enkelhet och elegans med trådlösa anslutningsmöjligheter.

Alumet Stage II och Thor kan integrera smart styrning och vara en del av de allt smartare tillämpningarna i städer, som anpassar sig efter förändringar i omgivningsljuset, temperatur och närvaro, och till och med samla in data för att underlätta trafikflödet, förbättra säkerheten och spara energi.

För städer som söker flexibilitet för att uppgradera belysningen i framtiden, kan armaturen integreras med sensorer och antenner i ett senare skede, vilket gör det enkelt för städer att framtidssäkra sina installationer.

ab thorn ny

Den nydesignade Alumet Stage II kan kombineras med andra produkter i Alumet-serien för en konsekvent look och känsla. Den eleganta stolpen har en cylindrisk diffusor med upp till sex ljusmoduler, med en effekt på upp till 6 600 lm.

Dess effektivitet är på imponerande 80 lm/W med ett färgåtergivningsindex på 80. Var och en av de sex ljuspunkterna kan roteras 360°, med smala eller breda spridningsvinklar. Armaturen kan belysa både vertikala och horisontella ytor, så nu kan samma produkt användas för att belysa gångbanor, offentliga områden och fasader. Det ger användaren flexibilitet och möjliggör skapandet av omfattande integrerade belysningslösningar för komplexa offentliga områden utan att området belamras.

Modulerna fås i färgtemperaturer på 3000K eller 4000K, och färgade moduler kan inkluderas. Med RGB/W-versionen kan olika miljöer skapas och styras via ett DMX-system. Med Alumet Stage II är användaren fri att skapa sina egna konfigurationer som passar för det specifika belysningsprojektet.

På liknande sätt erbjuder Thor-serien med armaturer och pollare ett enda designkoncept för otaliga tillämpningar för stadsmiljöer. Thor har utvecklats i samarbete med den danska ljusdesignern
Morten Lyhne för Köpenhamns Stad och kombinerar en minimalistisk skandinavisk design med den allra senaste smarta tekniken. Den större Thor L-armaturen passar för större vägar medan den mindre Thor S är idealisk för gångbanor och bostadsområden.

Thor innefattar Thorns högpresterande LED-optik R-PEC® som har specialutvecklats för väg- och gatubelysning. Beroende på området kan ljusfördelningen anpassas efter särskilda behov och ge full flexibilitet. Båda storlekarna kan fås i versioner som monteras på stolptopp, som utliggare eller för linupphängning. För att komplettera serien erbjuder Thor en mängd olika pollare som är idealiska för öppna platser, gångbanor och parker.

Det breda sortimentet med integrerade styrningsalternativ såsom dimning och närvarodetektering underlättar aktivt energibesparingar. Delarna av polykarbonat gör det dessutom enkelt att uppgradera eller integrera sensorer och antenner för att möjliggöra smarta funktioner, även i ett senare skede.

Christophe Leromain, Global Product Manager säger:

– Våra städer blir snabbt allt mer anslutna och digitala, vilket möjliggör bättre effektivitet, högre säkerhet och helt nya tjänster. Men övergången kan vara komplex och alla städer är inte redo att använda smart teknik just nu. Alumet Stage II och Thor gör det enkelt att låta frågan om anslutningsbarhet vara öppen, så att installationerna är redo för framtiden.

Redaktionen