Nyheter

Göteborgarna gillar förändringar i staden

Göteborgarna är positiva till nybyggen och förändringar i stadsbilden, men förtroendet för politikernas beslut inom området är lågt. Det visar en ny undersökning som Västsvenska Handelskammaren tagit fram tillsammans med Sifo.

Byggande och andra förändringar av stadsbilden väcker alltid stort engagemang. Inte minst i Göteborg. Här överklagades 43 procent av stadens byggplaner mellan 2013-2016, vilket kan jämföras med Malmö, där motsvarande siffra är 14.

– Det fick oss att vilja gräva djupare i göteborgarnas attityder. Tillsammans med Sifo har vi gjort en studie som bland annat undersöker göteborgarnas och malmöbornas inställning till förändringar i stadsbilden och infrastruktursatsningar. Vi tittade också närmare på hur deras förtroende för politikerna som tar beslut inom dessa områden, ser ut, säger Gunilla Grahn-Hinnfors, ansvarig för stadsutveckling på Västsvenska Handelskammaren.

ab jagbg

I studien intervjuades 1000 göteborgare och 800 malmöbor online. Andra ämnena som undersöktes var hur invånarna ser på tillväxt och företagsetableringar.

Majoriteten positiv till förtätning av innerstaden
Resultatet visar att både göteborgare och malmöbor gillar förändringar. Majoriteten av göteborgarna, 53 procent, är positiva till att innerstaden förtätas och 94 procent är positiva till att det byggs nytt i övriga stadsdelar. Även de som haft bostadsbyggande i sin närhet ser ljust på situationen, hela 92 procent anger att de ser det som mycket positivt.

– Det är roligt, och med tanke på debatten positivt överraskande, att se att göteborgarna delar vår bild av behovet av tillväxt. Göteborg behöver bli en miljonstad. En större stad erbjuder invånarna fler möjligheter till jobb, studier och utvecklande möten, samtidigt som näringslivet har lättare att hitta relevant kompetens, säger Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren.

”Förtroende viktigt för modiga beslut”
En stor skillnad mellan Göteborg och Malmö är vilket förtroende invånarna har när det gäller beslut om byggande Exempelvis har nästan varannan malmöbo högt förtroende för politikernas sätt att fatta beslut inom infrastruktur (47 procent) och något lägre (44 procent) har högt förtroende för beslut om bostadsbyggande. Motsvarande siffror i Göteborg är 32, respektive 30, procent, där också två av tre uppger att de har ett lågt förtroende för hur politikerna fattar beslut inom båda dessa områden.

– Förtroende är något man förtjänar. Jag vet att politikerna i Göteborg jobbar för att återupprätta invånarnas tillit, men här finns en uppförsbacke. Förtroende från dem som bor i staden är viktig för att våga fatta modiga beslut och hålla i långdragna byggprocesser, säger Gunilla Grahn-Hinnfors.

Studien genomfördes 27 september-5 oktober (2017).

Redaktionen