Nyheter

Vinnare av Lysande skylt 2017: Åhléns tidkula

I Stadsmuseets tävling Lysande skylt har stockholmarna för sjunde och sista året röstat fram sin favorit. År 2017 är Åhléns tidkula, Ringvägen 100, klar vinnare. Priset delades ut vid en ceremoni 21 november 2017 på Stadsarkivet.

Juryns motivering:
”Åhléns tidkula lyser sedan nyårsafton 1942 upp Skanstull. Den drar blickarna till sig med lysande urtavlor och en neonröd 4,5 meter bred ljusring, toppad med en dalahäst. I december fyller tidkulan 75 år.”

Postorderfirman Åhlén & Holm etablerade sig i kvarteret Åkern år 1915. Under de följande decennierna byggdes det om och till, kontorslokaler och försäljningslokaler tillkom. Detaljförsäljningen började 1931 och varuhuset öppnade 1942.

Tidskulan på Åhlens Skanstull. Fotograferad vid halvtiotiden p

De övriga nominerade år 2017 var Ringdahls optik,  Fleminggatan 36 och Sibyllans kaffehandel, Sibyllegatan 35.

Om årets tema, butiksskyltar:
På 1930-talet kom det stora genombrottet för neonskyltar, tidens allra flashigaste modernitet. Nu kunde de lysande rören göras i flera olika färger, från början fanns endast rött och blått. Skyltarna blev också billigare att tillverka. Med neonskyltar marknadsförde sig många företag effektivt och syntes i gatubilden.

En särskild kategori skyltar är ”hantverksskyltarna” som med en symbol annonserar verksamheten, som glasögon i årets nominerade skylt för Ringdahls optik. De två andra nominerade skyltarnas symbolik är mer subtil. Sibyllans kaffehandels bambulika bokstäver i ordet TEHANDEL syftar på te som en exotisk produkt från Asien. Åhléns tidkula pryds i toppen av en dalahäst som symboliskt visar att varuhuset har sina rötter i postorderföretaget Åhlén & Holm i Insjön i Dalarna.

Om Lysande skylt
Klassisk ljusreklam är en kulturskatt, älskad av stockholmarna och 1900-talets mest lysande kulturarv. Ljusreklam blir klassisk när den omtolkas av oss och inte längre främst ses som reklam utan lika mycket som ljuskonstverk eller ljusskulpturer. Klassisk ljusreklam blir en del av stadsbilden och berättelsen om Stockholm. Därför belönar Stadsmuseet dem som äger och vårdar klassisk ljusreklam med utmärkelsen Lysande skylt.

31 oktober–16 november 2017 kunde stockholmarna rösta fram sin favoritskylt bland de nominerade bidragen på www.stadsmuseet.stockholm.se eller på plats i utställningen Tekniska nämndhuset på Fleminggatan 4.

Jury, Lysande skylt 2017:
Anna-Karin Ericson, projektchef på Stockholm konst
Lena Holger, fackförfattare, konsthistoriker
Marcus Gärde, grafisk designer och typograf på Bold Scandinavia
Jan Garnert, etnolog, forskare projektet Ljusår, kulturhistorisk belysningsexpert på ÅF Lighting

Foto: Mattias Ek
Redaktionen