Nyheter

Stjärnarkitekt tar emot Göteborgspriset för hållbar utveckling på Draken i Göteborg

Arkitekten Alejandro Aravena vinner Göteborgspriset för hållbar utveckling på en miljon svenska kronor. Årets vinnare Alejandro Aravena och hans arkitektkollegor i Elemental kommer också att vara på plats i Göteborg och delta i aktiviteterna.

Aravena har tillsammans med sina kollegor Do-tanken Elemental, som utvecklar strategier och produktion av prisvärda bostäder för ekonomiskt utsatta grupper. De fungerar liknande en tankesmedja men utför även idéer och visioner och arbetar för att motverka segregationen bland annat genom att producera ekonomiska nybyggen på ett socialt och hållbart sätt.

ab ark

När Göteborgspriset delas ut på Draken i Göteborg i november kommer Aravena och Elemental till Göteborg, och förutom att delta i prisutdelningen kommer de vara med på seminarier och andra aktiviteter för att dela med sig av sina erfarenheter av att jobba med hållbar utveckling inom bostadsbranschen. Ett ämne som ju är aktuellt i Sverige också med tanke på bostadsbristen.

”Aravena är en nytänkande chilensk arkitekt som, tillsammans med kollegorna i sitt ”Do Tank-företag” Elemental, tillämpar en designfilosofi som går ut på att involvera invånarna som en del av lösningen och inte bara se dem som ett problem – att bygga förtroendebroar mellan människor, företag och de styrande.”

Så lyder delar av motiveringen till årets mottagare av Göteborgspriset för hållbar utveckling. 49-årige Alejandro Aravena är baserad i Santiago, Chile och är känd för sitt arbete i socioekonomiskt utsatta områden. Elemental är en operativ tankesmedja för utveckling av strategier och produktion av prisvärda bostäder för ekonomiskt utsatta grupper. De fungerar liknande en tankesmedja men utför även idéer och visioner och arbetar för att motverka segregationen bland annat genom att producera ekonomiska nybyggen på ett socialt och hållbart sätt. Deras modell tillgängliggör information till husköpare som innebär att de kan färdigställa en del av bygget på egen hand. Detta har möjliggjort för fler människor att bygga hus i områden där de annars inte skulle haft råd att bosätta sig.

Hela juryns motivering:
Att arbeta för en hållbar framtid är en komplex och svår uppgift, där design är ett kraftfullt verktyg. Designen påverkar inte bara valet av material, utan även hur den byggda miljön ska förverkligas, hur produkter och tjänster används och hur människor kommer att leva tillsammans. Det rör sig sällan om den bästa tekniska lösningen utan snarare om att anlägga ett helhetsperspektiv för att förbättra människors livskvalitet. Om bara ett par decennier väntas sex miljarder människor bo i städer, och av dem kommer två miljarder att leva under fattigdomsgränsen. Behovet av billiga och lämpliga sociala boenden är stort, både i nuläget och framöver. En innovativ utformning av framtidens städer kommer att vara avgörande för en hållbar utveckling.  Alejandro Aravena är en nytänkande chilensk arkitekt som, tillsammans med kollegorna i sitt ”Do-Tank-företag” Elemental, tillämpar en designfilosofi som går ut på att involvera invånarna som en del av lösningen och inte bara se dem som ett problem – att bygga förtroendebroar mellan människor, företag och de styrande. De tre dimensionerna i en hållbar utveckling – den sociala, miljömässiga och ekonomiska – balanseras i en process som bygger på delaktighet. Alejandro Aravena och kollegorna i Elemental hävdar att med rätt design handlar hållbarhet enbart om att använda sitt sunda förnuft. Resultatet är ofta enkla lösningar på komplexa utmaningar.

Om Göteborgspriset för Hållbar Utveckling:
Göteborgspriset för hållbar utveckling är ett internationellt pris för att uppmärksamma insatser för en hållbar utveckling. Priset utdelades första gången hösten 2000, då under namnet Göteborgs Internationella Miljöpris. Pristagarna är viktiga förebilder som alla har gått från ord till handling. Priset är en miljon kronor och visar vad som är nödvändigt och möjligt i kampen för en ljusare framtid.

Foto: Andrea Avezzù
Redaktionen