Nyheter

Malmö får 100 miljoner i bonus för hög byggtakt

Över 4000 bostäder börjar byggas i Malmö i år. Den rekordhöga byggtakten gör att Malmö tilldelas närmare 100 miljoner kronor i byggbonus från staten. Det meddelade Boverket på måndagen.

I år får 199 kommuner runt om i landet dela på cirka 1,8 miljarder kronor i stöd till ökat bostadsbyggande. 204 kommuner ansökte om stödet, nästan dubbelt så många kommuner som förra året. Trots konkurrensen tilldelas Malmö nästan lika mycket i bonus som förra året (99 963 327 kronor jämfört med 102 251 284 kronor år 2016). Malmö tillhör de kommuner som får mest, strax under Göteborg.

ab malmoe

Statsbidraget består av två potter. Den ena potten avser nya bostäder som motsvarar behovet av bostäder för nyanlända, och den andra potten avser bostäder som byggs utöver behovet hos nyanlända.

Malmö har både ett högt mottagande av nyanlända samt en hög byggtakt. Staden räknar med att göra nytt rekord i år med över 4000 byggstartade bostäder. Redan i augusti hade fler bostäder byggstartat än under hela 2016. Samma trend gäller för byggloven.

Boverket baserar bonusen på antalet startbesked mellan perioden augusti 2016–31 juli 2017, som för Malmös del låg på 4185.

– Malmö är attraktivt att bygga bostäder i. Med så stort intresse är kommunledningens investeringar i att snabba på och utöka planeringsarbetet nödvändiga i en av landets mest växande städer. Regeringens bonus blir ett välkommet tillskott när Malmö ska fortsätta växa, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det här är inget som kommer av sig själv, utan ett resultat av medarbetarnas hårda arbete, en god planberedskap och ett konstruktivt samarbetsklimat mellan staden och byggbranschen, säger stadsbyggnadskommunalråd Märta Stenevi (MP).

Redaktionen