Nyheter

Företag slåss om kommunala fastigheter

Nybyggen och köp av samhällsfastigheter gav fastighetsbranschen bra fart på den offentliga marknaden 2016. Omsättningen ökade med 40 procent till 45 miljarder kronor, enligt Dagens Samhälles analyser. Men det är bara början. Sju av tio kommuner kan tänka sig att sälja och allt fler privata byggprojekt startas.

Fastighetsbolagen expanderar på den offentliga marknaden tack vare köp och byggen av samhällsfastigheter som boenden och skolor. Trenden är att offentlig sektor i allt större utsträckning hyr lokaler i stället för att äga.

Tillväxten beror på det ökade behovet av såväl skollokaler som fastigheter för omsorg, samtidigt som kommuner och landsting behöver pengar till verksamheten. Det leder till en  expansiv marknad för nyproduktion och utförsäljningar.

ab kommunhus

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) planeras 300 nya grundskolor och 600 nya förskolor till år 2020. Inom äldreomsorgen visar prognoser att det kommer att krävas 40 000 nya platser på äldreboenden till 2030.

– Samhällsfastigheter har etablerat sig som en egen bransch på några få år. Konkurrensen ökar. Priserna går upp. Fler och fler går in, säger Nils Styf, vd för Hemsö, det största samhällsfastighetsbolaget.

Fem fastighetsjättar tar sig in på listan över de 150 allra största bolagen på den offentliga marknaden. Tre av dem är specialister på samhällsfastigheter: Hemsö, Rikshem och Hemfosa. Åtskilligt fler satsar på att komma ikapp de stora, däribland Stenvalvet, Ikano, och Skandia.

Fastighetsbolagens omsättning på den offentliga marknaden uppgick till 45 miljarder kronor under 2016 visar Dagens Samhälles kartläggning. En ökning på 40 procent jämfört med 2015.

Redaktionen