Nyheter

Påbörjat planarbete för flerbostadshus vid Mariehemsvägen i Umeå

Byggnadsnämnden har beslutat att påbörja arbetet med en detaljplan för ett område nära korsningen Mariehemsvägen och Älgvägen. Den nya detaljplanen ska göra det möjligt att förtäta och bygga nya flerbostadshus ut mot Mariehemsvägen.

Detaljplanen gäller fastigheten Flyttfågeln 1, ett område som idag är bebyggt med garage och markparkeringar.

– Förtätningen på Mariehem fortsätter. I ansökan finns en exploateringsstudie som redovisar ny bebyggelse där höjden varierar mellan fyra till sju våningar. Skissförslaget som redovisas motsvarar ungefär 8000 m2, cirka 100 lägenheter, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

ab mariehem

Sökandes ambition är att ett tydligt stadsrum skapas mot Mariehemsvägen samtidigt som en tystare gårdsmiljö kan göras möjlig. För att på bästa sätt hantera in- och utfart kan det bli aktuellt att även planlägga befintlig gata söder om planområdet.

På fastigheten finns idag en stor andel parkeringsplatser vilka till viss del måste ersättas samtidigt som planförslaget genererar en del parkeringar. Sökanden äger flera fastigheter i anslutning till planområdet så det kan bli aktuellt med gemensamma parkeringar eller med underjordiska parkeringar.

Redaktionen