Nyheter

Tätskiktsleverantör med attityd intog Nordic Architecture Fair

Tätskiktsleverantören Derbigum deltog den här veckan på Nordic Architecture Fair i Göteborg för att slå ett slag för både vanligt sunt – och grönt förnuft när det gäller hur man väljer tätskikt till tak.

Logiken i att hållbart är hållbart talar för sig själv, förutsatt att materialen är i topp och uppfyller pålitliga miljöcertifieringar.

De flesta kan skriva under på följande: En byggnad är aldrig bättre än sitt tak. Den må vara hur storslagen och innovativ som helst men är där inte koll på toppen så kommer fukt, röta och skador – i sällskap av stora omkostnader – förr eller senare.

ab derbigum
Derbigums norska VD Bengt Løkke och Fredrik Slättberg, Marknads- och försäljningschef på Derbigum Sverige AB vid Nordic Architecture Fair.

Derbigum var framme för över 30 år sedan med material + metod som faktiskt gav täta tak, men billigare alternativ visade sig att locka mer än en lång och bekymmersfri takrelation. Det har Derbigum nu planer på att ändra, och ta tillbaka kommandot på marknaden med produkter med tydlig miljöinriktning och överlägsen livslängd.

Från svarta tak till smarta och gröna
Tiden är inne för att slå ett slag för ansvarskänsla och långsiktigt tänkande och Fredrik Slättberg, Marknads- och försäljningschef på Derbigum Sverige AB beskriver deltagandet i Nordic Architecture Fair som väldigt givande:

– Det har varit två intensiva dagar och har fått stor respons från mässans besökare. Det märks tydligt att folk är redo för att verkligen tänka till när de väljer tak. För oss har det varit väldigt tillfredställande att få visa hur många fantastiska alternativ det faktiskt finns.

Han fortsätter och beskriver utvecklingen:

– Tack och lov är 70-talets svarta och läckande takpapp ett minne blott. Idag finns det en stor variation av högkvalitativa material med varierande tekniska lösningar som är anpassade för att passa olika syften. Att ett tak ska hålla tätt är en grundförutsättning, men nu kan man till exempel välja ett tak som dessutom minskar koldioxidutsläppet, eller ett vitt tak som minskar energiförbrukningen tack vare passiv nerkylning.

Hållbarhet och livslängd gå hand i hand
De första Derbigum-taken lades i Sverige 1983 och är de enda tak som har testats av Skandinaviens största oberoende forskningsorganisation SINTEF. Här kom man fram till att svenska takägare som har valt Derbigum som takmaterial kan se fram emot 30 år utan bekymmer med taket.

Derbigum ger 20-års garanti på sina taklösningar men om man inte dessutom lägger ribban högt när det gäller att minska miljöavtrycket har man inte mycket att komma med enligt Fredrik Slättberg:

– Hållbart måste vara hållbart i dubbel mening och vi arbetar hela tiden på att bli bättre. För att bevisa att det finns handling bakom orden är vi, än så länge, det enda företaget som har skapat ett återvinningssystem för använda produkter. Dessutom har vi lagt stora resurser för att ta fram världens första ekologiska cradle-to-cradle certifierade takbeläggning Derbipure som är utvecklat ur vegetabiliska oljor och kåda.

Derbigum i världen
Höga ambitioner och god vilja i all ära, men det som ändå väger tyngst är beprövade material och metoder som har visat sig att leva upp till förväntningarna. Över 550 miljoner m2 tak världen över är täckta av Derbigum, och eftersom materialet klarar alla sorters klimat kan man finna det både på byggnader vid Nordpolen och i Tanzania. En lång rad prestigeprojekt som t.ex. FN-byn, Novo Nordisk och Nordea i Köpenhamn har Derbigum-tak, och det är möjligt att det svajar inom amerikansk politik men en sak står fast: Både Vita Huset och Pentagon har klätt taken med Derbigum.

Redaktionen