Nyheter

Maarten van der Breggen vinner det första Open Source Wood-priset

Det första Open Source Wood-priset går till den nederländska arkitekten Maarten van der Breggen för hans byggkoncept Maskerade. Maskerade är ett modulsystem som utnyttjar potentialen hos Kerto LVL.

Systemet utgår från ett vertikalt byggnadssätt och gör att upp till fem våningar kan byggas på bara en dag – både vind- och vattentätt!

Syftet med Metsä Woods initiativ Open Source Wood är att arkitekter, designers och ingenjörer ska arbeta tillsammans, dela innovationer och bidra med kunskaper om storskaligt, modulärt träbyggande.

ab openwood

Till grund för Maskerade ligger produktionen av prefabricerade träelement från Kerto LVL-balkar och formband. Elementen är konstruerade med en långsiktig vision om flexibilitet och hållbar utveckling, och ger arkitekter och ingenjörer stor frihet i design och materialanvändning. För kunderna är fördelen att de kan välja det utseende och den känsla de föredrar.

– Jag är arkitekt och för mig är det viktigt att dela med mig av principerna för design med Maskerade, säger van der Breggen.

– Att dela via en Open Source-plattform är nödvändigt för att uppnå industriell tillverkning av element, men också för innovation och marknadsföring. Vi måste arbeta tillsammans om vi ska få fler träbyggnader.

– Maskerade är en beprövad byggmetod som redan använts i en mängd byggnader. Metoden bygger på industriell montering av prefabricerade element för golv, väggar och fasader, och byggprocessen blir snabb, smidig och miljövänlig. Det är därför vi har valt Maskerade som vår första vinnare. Jag hoppas att priset inspirerar andra ingenjörer och arkitekter att dela sina innovationer i Open Source Wood, säger Mikko Saavalainen, direktör för affärsutveckling på Metsä Wood.

Gå med i Open Source Wood-initiativet!
Metsä Wood uppmanar alla arkitekter och ingenjörer att dela med sig av sina innovationer inom träbyggande. Målet är sprida kunskap om prefabricerade element och öka användningen av trä inom byggande. Metsä delar nu sina egna innovationer och erbjuder 30000 euro i prispengar under 2017 till exceptionella konstruktioner.
Läs mer på opensourcewood.com

Fakta:
Metsä Wood erbjuder miljövänliga träprodukter av hög kvalitet för byggbranschen, industrin och distributionspartnerna. Produkterna tillverkas av högklassig och förnybar nordisk träråvara. Omsättningen 2016 var 0,5 miljarder Euro och man sysselsätter cirka 1500 personer. Metsä Wood hör till Metsä Group.
Läs mer på www.metsawood.se

Redaktionen