Nyheter

Unik karaktär på underhållsfri ljussatt fasad

Cor-Ten är en helt underhållsfri fasadbeklädnad som blir vackrare med åren. För att ge ett helt unikt uttryck till byggnaden kombineras Cor-Ten med Ruukki Emotion, en perforerad beklädnad med integrerad bakgrundsbelysning som kan programmeras för att ändra nyans.

En lika hållbar som underhållsfri fasad, i kombination med ljussättning som lyser upp byggnaden och tydligt visa dess avsändare på ett mycket smakfullt sätt. Det är Cor-Ten och Ruukki Emotion som ger alla förutsättningar för att skapa riktigt spektakulära byggnader.

Det unika med fasadmaterialet Cor-Ten är att materialet inte kräver någon ytterligare ytbehandling, varken under tillverkningsprocessen eller användningstiden. Det i sin tur leder till att kostnaderna för underhåll sänks och miljöbelastningen minskar dramatiskt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cor-Ten är tillverkat av stål med antikorrosiva egenskaper och har en unik kemisk samman-sättning som ger en betydligt bättre förmåga att stå emot atmosfärisk korrosion jämfört med liknande konstruktionsstål. När Cor-Ten utsätts för väder och vind bildas istället för korrosion, ett oxidlager. Denna patina är tät och nästan ogenomtränglig för syre, vilket skyddar det underliggande stålet och gör fasaden mycket väderbeständig. Patinan bildas inom 12–36 månader när ytan utsätts för regelbunden väta i kombination med torka. Utseendemässigt är Cor-Ten till en början rödbrunt för att med tiden bli mörkare i tonen.

Fasadsystemet Ruukki Emotion med integrerad bakgrundsbelysning består av en perforerad beklädnad, från helperforering till fritt utformade designlösningar – Ruukki Artperforation. De energieffektiva LED-lamporna kan skapa både vit och färgad bakgrundsbelysning och den färgade belysningen kan programmeras så att den växlar nyans för att ge fasaden ytterligare en dimension.

Utöver Cor-Ten kan Ruukki Emotion system även kombineras med en stor del av Ruukkis övriga fasadkasetter och lameller.

Redaktionen