Nyheter

Humanistiska Teatern sticker ut och passar in på Campus Engelska parken i Uppsala

Tanken och viljan fanns redan tidigt 2000-tal. Den 11 oktober hösten 2017 var det äntligen dags. Då invigdes Humanistiska Teatern vid Uppsala universitetsområde. En triangulär elipsformad byggnad, av Byggindustrin nominerad som årets bygge 2018.

Den nu invigda Humanistiska teatern i Uppsalas akademiska kvarter och Campus Engelska parken består i själva verket av två sammanlänkade huskroppar – med helt olika karaktär.

– Den helheten lyfts sällan fram. Men är viktig och något som gjort att projektet blivit ganska så komplext, säger projektledare Anders Pohl på byggherren och fastighetsägaren Akademiska Hus.

Kontorsdelen med grupprum och lärosalar fördelade på fyra våningar utgör även teaterns entré. En byggnadsdel uppförd med enklare material och konventionell byggteknik. Men med en arkitektur anpassad till de äldre byggnaderna runt om.

Själva teaterbyggnaden – liksom kontorsdelen ritad av White arkitekter – sticker däremot ut med sin om natten upplysta triangulära form och utåt lutande fasad.

Test-4-20170509

– Att bygga ihop det här till en bra helhet har varit en ganska stor nöt att knäcka. Men det tycker jag att vi har lyckats med!

Teatern visar upp en exteriör där norsk-danska konstnären Ann Lislegaards organiska växtmönster gör den perforerat plåtklädda, putsade, fasaden till ett suggestivt konstverk. Inspiration kommer förstås från den vid Uppsala universitet verksamme Carl von Linné.

På dagarna en fasadyta med en synbar vit nyans bakom perforeringen – men där belysning mellan fasad och plåt nattetid förvandlar Humanistiska Teatern till en arkitektonisk ljuslykta på Campus Engelska parken.

– Den är otroligt vacker!

Monteringen av konsolerna – som håller upp bärverk och de gyllene aluminiumkassetter vilka formar växtmönstret – har utförts av NCC:s underentreprenör, tak- och fasadleverantören LW Sverige AB.

Ett mycket avancerat arbete med vinklar, skenor och kassetter som krävt extrem precision och noggrannhet. Där LW Sverige tagit hjälp av mätteknik med laser och utsättning.

Hästskoformad läktare

Invändigt är teatersalongen en brant, hästskoformad, gradäng i röd färgsättning med cirka 140 platser. Placerade på en läktare med en botten av limträ från underentreprenören och snickeriet Hedemora Inredningar.

Teatersalongens inspirationskällor är såväl Uppsalas från 1600-talet antikt inspirerade Anatomiska teater, som brittiska parlamentet.

En bård med bladmönster av samma typsnitt som i universitetets stora aula ger kontinuitet och knyter ihop nya Humanistiska Teatern med det anrika universitetsområdet som helhet.

Humanistiska Teatern är, med Uppsala Universitets egna ord, tänkt som ”en arena för gränslös dialog”.

Det betyder föreläsningar, seminarier, diskussioner, möten och inte minst ett brett spektrum av kulturevenemang i form av teater och musik.

Först i Sverige

I Humanistiska Teatern har installerats en avancerad elektroakustisk utrustning med digital teknik, ett fyrtiotal högtalare och nästan dubbelt så många mikrofoner hängande i taket. En storbildskärm är koppad till det akustiska systemet. Som ska garantera att de högt uppsatta målen för kommunikation och dialog inte inskränker sig till de för stunden fysiskt närvarande i teatersalongen.

– Den här utrustningen är sammantaget den första i Sverige i sitt slag, berättar projektledare Anders Pohl på Akademiska Hus.

Att vara först är för övrigt ytterligare ett attribut som länkar samman den hösten 2017 nu invigda Humanistiska Teatern på Campus Engelska parken med Uppsala Universitet. Sveriges första grundat år 1477.

Thomas Andersson


Fakta

Projekt: Nybyggnad, Humanistiska Teatern, Campus Engelska parken

Kommun: Uppsala

Byggherre: Akademiska Hus

Generalentreprenör: NCC Sverige AB

Arkitekt: White Arkitekter AB

Konstnärlig utformning: Ann Lislegaard

Fasadmontering: LW Sverige AB

Läktare: Hedemora Inredningar

Tidplan: 2015-04-01 – 2017-02-28

Värde: 110 Mkr