Nyheter

Miljardsatsning på att utveckla Djurgården som besöksdestination

Området och verksamheterna kring Allmänna gränd på Djurgården står inför stora förändringar i framtiden. POP HOUSE Stockholm, Parks and Resorts och Stockholms stad gör betydande investeringar i miljardklassen inom sina verksamheter och i området.

Djurgårdens attraktivitet som kultur- och nöjescentrum kommer stärkas och ett av Sveriges populäraste besöksmål kommer kunna hävda sig än bättre på den internationella turistmarknaden. Besöksnäringen är en ständigt växande bransch som skapar många arbetstillfällen och ökar tillväxten.

POP HOUSE Stockholm har förvärvat två byggnader på Allmänna gränd och planerar en helt ny attraktion i lokalerna. Den nya Mamma Mia!-filmen, ”Here we go again”, som har premiär nästa sommar och pionjärprojektet ”Virtual ABBA”, som lanseras under nästa år med premiär 2019 ger POP HOUSE Stockholm möjlighet att använda sig av det senaste inom en rad teknologier för att skapa denna: Virtual och Augmented Reality, Digital Humans, hologram- och filmteknik. Målet är en interaktiv upplevelseattraktion i världsklass till en investering av 350-400 MSEK.

Samtidigt planerar Parks and Resorts för att expandera Gröna Lund genom att etablera en helt ny del av nöjesparken som dels ska skapa utrymme för fler spel, restauranger och attraktioner, dels förhöja den allmänna upplevelsen i området runtomkring. Investeringen är god för 400 MSEK. Stockholms stad renoverar och bygger själva ut Liljevalchs för 340 MSEK som därmed kommer kunna ta emot fler besökare.

IVAN DA SILVA

Målet med satsningen är att området kring Allmänna gränd och närliggande verksamheter ska vara Sveriges främsta besöksdestination som riktar sig till svenska, såväl som internationella besökare.

– Hyde Park och Central Park är ingenting mot Djurgården, fast det vet dom inte i utlandet. Vid min ålder gör jag bara det jag brinner för och jag brinner för att vara med och utveckla musik- och nöjesutbudet här och hjälpa till att marknadsföra Djurgården som en av världens mest spännande upplevelsedestinationer, säger Björn Ulvaeus.

– Det här är en jätterolig satsning. Stockholm ligger högt upp på listan av besöksmål för turister i Europa och andra delar av världen, samtidigt vet jag att vi har större potential när det gäller att locka hit fler besökare. Utvecklingen av Djurgården kommer vara oerhört viktigt i det arbetet. Jag är glad att kunna presentera detta tillsammans med två aktörer som bidrar starkt till arbetet med att stärka Stockholm som destination, säger Karin Wanngård (S), Finansborgarråd i Stockholms stad.

– Vi gör enorma investeringar för att kunna möta den ökande efterfrågan från såväl stockholmare som tillresande. Allmänna gränd är det första du ser när du går i land från Djurgårdsfärjan och med nya etableringar på båda sidor om gatan vill vi skapa en mer attraktiv och tillgänglig miljö på denna vackra plats, säger Christer Fogelmarck, VD Parks and Resorts.

Bakgrund – utvecklingen av Djurgården
Området kring Allmänna gränd är den plats där besökare anländer med färjan till Djurgården. Ambitionen med utvecklingssamarbetet är att besökarna ska gå iland på en av världens finaste nöjesgator. Verksamheterna utvecklas för att bredda erbjudandet av restauranger, caféer, hotell, teater- och musikscener och nöjesfält. Idag besöker över 1,5 miljoner Gröna Lund årligen och verksamheterna kring POP HOUSE Stockholm och ABBA The Museum drar över 300000 tusen besökare på årlig basis. Med nya attraktioner, mer nöjesutbud och fler restauranger samt andra kringliggande besöksmål som den anrika teateranläggningen Cirkus, Skansen, Vasamuseet med flera kommer satsningen på Allmänna gränd med omnejd kunna locka mångfalt fler besökare årligen, och bli ett nav för besöksnäringen i hela Sverige.

Satsningen kommer även stärka Stockholms varumärke som musikstad. Förra året anordnade Stockholm Eurovision Song Contest, ett arrangemang som fick stor internationell uppmärksamhet och stärkte den internationella bilden av Sverige och Stockholm som musikexportör. Konserterna på Gröna Lunds Stora Scen, musikalerna och showerna på Cirkus samt POP HOUSE Stockholms nya musikhotell med utställningar förstärker Stockholms image av ”Music City”.

Förutsättningarna för att marknadsföra detta internationellt bedöms som mycket goda.

Om POP HOUSE Stockholm
På Djurgården mitt i Stockholm ligger POP HOUSE Stockholm på bekvämt avstånd från City och Gamla Stan. I huset finns, utöver ABBA The Museum, även hotell, utställningar om popmusik, restaurang & bar samt en välbesökt shop. I det nybyggda Glashuset finns spännande nyheter, bland andra möjlighet till live musik. Välkommen till POP HOUSE – i hjärtat av svensk musik.
Besök gärna: www.pophouse.se

Om Stockholms stad – En jämlik och hållbar stad
Stockholm är Sveriges huvudstad och landets största kommun med cirka 900.000 invånare. Stockholm växer snabbt och beräknas vara en miljonstad år 2020. Tjänstemannaorganisationen omfattar 14 stadsdelsförvaltningar, 15 fackförvaltningar och 17 bolag. Tillsammans med stockholmarna skapar och förverkligar stadens 40.000 medarbetare den växande staden.
Besök gärna: www.stockholm.se/omstockholm

Om Parks and Resorts
Parks and Resorts är Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland. Utöver att leverera skratt och upplevelser till cirka 3 miljoner besökare årligen, driver Parks and Resorts en rad olika forsknings- och bevarandeprojekt för utrotningshotade arters fortlevnad. Sedan 2012 har koncernen en egen serviceakademi där ca 2 600 säsongsanställda utbildas i service och gästmöte. 2016 omsatte Parks and Resorts drygt 1,2 miljard SEK.
Besök gärna: www.parksandresorts.com

Foto: Ivan da Silva för Zap PR
Redaktionen