Nyheter

Hållbar stuga med GreenCoat färgbelagt stål nominerad för RIBA House of the Year 2017

Med sitt tak av GreenCoat har Fernaig Cottage nominerats till Storbritanniens med prestigefyllda arkitekturpris – RIBA House of the Year 2017.

Fernaig Cottage, som är en gammal herdestuga, har redan tidigare i år förärats utmärkelsen Royal Incorporation of Architects in Scotland (RIAS) Awards 2017.

Huset ligger vackert belägget i Wester Ross i de skotska högländerna och räddades undan från förfall av Gillian Scampton, Pedder & Scampton Architects och Andrew Barnett, Hopkins Architects, London.

Herdestugan hade från början ett rött plåttak som kom att bli till ett landmärke för lokalbefolkningen. Projektet omfattade allt från renovering, anpassning och utbyggnad av stugan. Man använde sig av återvunnet material, och mycket av den ursprungliga husstommen återanvändes. Arkitekterna utnyttjade också fördelarna med solvärme, en luftvärmepump och material med hög termisk massa.

ab steel

Stugan har fått behålla stora delar av sina stenväggar medan taket består av korrugerat, färgbelagt stål av hållbar GreenCoat. SSAB, som tillverkar det färgbelagda stålet GreenCoat, är ett företag som är känt världen över för att tillverka ett av världens bästa stål.

– GreenCoat färgbelagt stål är mycket lättarbetat och smidigt och kan veckas med snäva toleranser, något man kan göra utan att beläggningen skadas, förklarar Andrew Barnett, Hopkins Architects, London.

Takläggningen på Fernaig Cottage gick smidigt och lätt, och tack vare materialets begränsade termiska expansion behöver man inte oroa sig för att taket ska bucklas eller deformeras på annat sätt utan se lika snyggt ut i många år.

GreenCoat färgbelagt stål är ett välkänt material i byggbranschen tack vare dess höga färgbeständighet och motståndskraft mot UV-strålning och repor. Beläggningen är baserad på svensk rapsolja vilket gör GreenCoat till de mest hållbara stålprodukterna på marknaden. GreenCoat-stål är framtaget för att stå emot tuffa väderförhållanden och är mycket motståndskraftigt mot korrosion.

– Det var fantastiskt att upptäcka att beläggningen här inte var baserad på fossil olja utan på svensk rapsolja. Det passade som hand i handske för vår övergripande hållbarhetsfilosofi för det här projektet, berättar Gillian Scampton på Pedder & Scampton Architects, London.

Utmärkelsen ”RIBA House of the Year” delas ut till den bästa nya husdesignen ritad av en brittisk arkitekt, och Fernaig Cottage kommer att visas den 7 november i programmet Grand Designs: House of the Year, en specialserie i fyra delar på UK Channel 4 med Kevin McCloud som programvärd. Vem som vinner det prestigefyllda priset tillkännages senare i år.

Andra exempel på arkitektur med inslag av GreenCoat färgbelagt stål som på senare tid prisbelönats är t.ex. House KD, av GWSK Arkitekter, och Skýli designstudie av Utopia Arkitekter, som båda är med på listan inför utdelningen av 2017 års upplaga av World Architecture Festival (WAF) Awards.

Bostadskomplexet Fjärilen, ritat av Belatchew Arkitekter AB, har både ett tak och en fasad tillverkad i GreenCoat färgbelagt stål och finns med på listan över möjliga pristagare för Stålbyggnadspriset 2017.

Redaktionen