Nyheter

Expertens bästa tips för ett lyckat tak- och tätskiktsprojekt

Okunskap och brist i kommunikation kostar byggbranschen 40 miljarder kronor varje år enligt en undersökning som från Svensk Byggtjänst. För att undvika problem under dina tak- och tätskiktsprojekt, bjuder TIB, Tak- och tätskiktsentreprenörernas branschorganisation på ett par tips och råd från en expert.

Tak- och tätskiktsprojekt kan bli en kostsam historia om arbetet sköts på fel sätt. Okunskap och brist i kommunikation är några utav de utmaningar som du kan stöta på och som kan vara bra att känna till. För att undvika dessa kan det vara lämpligt att ta hjälp av en expert. TIB har talat med Lars Bipsgård som arbetar på området, som här delar med sig av sina bästa tips.

Lars Bipsgård har flerårig erfarenhet av byggbranschen, med fokus på besiktning av tätskikt och fasader. Sedan tre år tillbaka driver han Bispgård Tak och Fasadkonsult AB med säte i Tyresö. Hans första tips är att anlita en konsult som kan hjälpa till under hela projektets gång, något som ofta lönar sig för alla parter. Han tipsar om bland annat SBR Byggingenjörer eller Föreningen för Svenska Plåtskonsulters hemsida för att hitta rätt konsultkollega för just dig.

Vidare är det viktigt att redan från start ta fram bra förfrågningsunderlag och att vara tydlig i sina anbud, även gällande tidplan och referenser, för att möjliggöra en rättvis jämförelse mellan de olika anbuden, samt undvika missförstånd.

o3a4hntxjshhnvkzcc0o
– Din takentreprenör bör också vara auktoriserad på de tätskiktsprodukter som just du efterfrågar, och glöm inte att billigast inte alltid är bäst, och att dyrast heller inte alltid är dyrast, säger Lars Bipsgård.

Standard
Gällande avtal tipsar Lars Bipsgård om att följa standarden. I Sverige råder förvisso avtalsfrihet, men Lars Bipsgård rekommenderar att använda sig av byggbranschens egna standardavtal för en tryggare och enklare process.

– Man bör komma ihåg att vid en juridisk tvist gäller det som står skrivet i avtalet ofta före det som faktiskt gjorts, säger Lars Bispgård.

­­Hos Sveriges Byggindustriers och Svensk Byggtjänsts hemsida finns samtliga avtal med information att ladda ner.

Under entreprenadstiden
För att spara tid, energi och pengar under entreprenadstiden rekommenderar Lars Bipsgård att göra syner/förbesiktningar i ett så tidigt stadie som möjligt. Eventuella störningar kan då undvikas och problem kan åtgärdas då de fortfarande är relativt enkla att lösa. Steg två i processen är att löpande göra egenkontroller och att dokumentera dessa i en projektpärm.

– Projektpärmen bör vara uppdaterad för att undvika oegentligheter och i juridisk mening ”osant intygande”, vilket skulle kunna leda till att ett arbete kan tvingas stoppas helt, säger Lars Bipsgård.

Bispgård trycker också på att ta tillvara på och att använda de resurser som redan finns, snarare än att försöka uppfinna hjulet själv, men att samtidigt vara noggrann vid offert för att undvika att hamna snett.

Tips på stöd och hjälp
För vidare tips och råd i dina projekt påpekar Lars Bipsgård att du kan vända dig till till exempel Tätskiktsgarantier Norden AB och Tak och Tätskiktsgarantier som förutom evenemang och genomgångar, även erbjuder riktlinjer och garantier att ladda ner online. Det finns även andra referensverk som Taksäkerhetskommitténs branschstandard och Teknikhandboken.

Avslutningsvis menar Lars Bipsgård att det är mycket viktigt att komma ihåg att alla kan göra fel, men att dölja ett fel kan bli en mycket kostsam historia.

Redaktionen