Nyheter

SäkerhetsBranschen vill stoppa plundring av byggarbetsplatserna

SäkerhetsBranschen vill stoppa stölderna på byggarbetsplatser genom ökad samverkan med polisen.
– Byggbranschen har idag stora problem med plundring. Trots detta väljer många byggföretag att inte anmäla stölderna, eftersom polisen inte hinner med att lagföra förövarna, säger Torbjörn Ferndahl, vd för SäkerhetsBranschen.

I ett läge när polisens resurser inte räcker till bör den privata sektorns personella och tekniska resurser tas i bruk i större omfattning.

Det anser SäkerhetsBranschen och pekar på behovet av åtgärder på grund av stora problem med stölder och plundring på landets byggarbetsplatser. En, enligt SäkerhetsBranschen, alarmerade situation som bland annat signalerades vid Fastighetsmässan i Göteborg tidigare i höstas.

Eftersom byggarbetsplatsen är privatområde blir finansieringen av utökade säkerhetsåtgärder en nyckelfråga. Att utvidgade tekniska lösningar som kameraövervakning regleras i lagstiftning är ytterligare ett skäl till att regeringen bör agera, anser SäkerhetsBranschen.

– Förebyggande kameralösningar borde kunna användas i ökad omfattning. Men där finns ju begränsningar i dagens lagstiftning, tillägger Torbjörn Ferndahl.

”Från ord till handling”
Björn Eriksson är ordförande i SäkerhetsBranschen och före detta rikspolischef. Han pekar på Stockholms tunnelbana och andra områden där den privata sektorn idag kompletterar och samarbetar med polisen för ökad trygghet och minskad brottslighet. Han efterlyser nu motsvarande initiativ på byggarbetsplatserna.

ab bjorne

– Det är hög tid att komma från ord till handling. Öka samarbetet mellan polis, myndigheter och säkerhetsbranschen, så att polisens resurser effektivt kan kompletteras med befintlig teknik och kompetens från företag i säkerhetsbranschen, säger Björn Eriksson.

Foto: Cia Lindkvist
Av Thomas Andersson