Nyheter

Ångan uppe på The Steam Hotel i Västerås

Man blir lycklig redan i entrén till nybyggda The Steam Hotel vid Mälarens strand i Västerås.
I den 18 våningar höga byggnaden från år 1917 invigdes hotellet med 227 rum i augusti 2017.
Det gamla ångkraftverket och stora delar av området har nu nästan helt bytt skepnad.

The Steam Hotel har blivit en veritabel succé och något som alla snackar om – inte bara i Västerås.

Man kan tycka att både hotellet och grannen i huset, Actionbadet Kokpunkten, var omöjliga uppgifter att lösa. Men byggherrarna Kokpunkten Fastighets AB (KFAB), en del av Peab, och alla inblandade i projektet har lyckats föra det hela i mål och det med betyget MVG.

ab thesteam

En destination
Det finns många hotell. The Steam Hotel är inte bara ett hotell, det är en destination, ja nästan en livsstil.

Har man väl bott här en gång är de svårt att checka ut. Visst märks det att hotellet är alldeles nyöppnat och allt fungerar inte 100-procentigt. Oftast handlar det som småsaker.

Men å andra sidan hur lätt är det att på kort tid bygga ett hotell med 227 rum, varav två sviter, flera barer, varav en på 18:e våningen med magnifik utsikt, restaurang med kök, spa-anläggning med två pooler, varav en utomhus på 7:e våningen samt stora konferens- och loungeutrymmen och ett eget kongresskök.

Till syvende och sist fungerar det och The Steam Hotel skapar lycka i besökarnas hjärtan.

ab the s 2

Intensiv tid
– Det har varit en oerhört intensiv tid före och efter igångkörningen i början av augusti. Det går lugnt att påstå att vi inte har genomfört världens enklaste bygge, säger Stig Selin, projektchef för The Steam Hotel vid KFAB.

– Tiden fram till öppningen var pressad och vi har haft få marginaler att jobba mot. En stor utmaning var att hitta lösningar som både tillgodosåg de antikvariska bevarandesynpunkterna och kraven på en modern fungerande hotellverksamhet, men vi har fått det att fungera.

– Hotelloperatören ESS Group har varit oerhört viktig och utan deras helhjärtade engagemang hade inte detta fungerat. Dessutom har de lyckats rekrytera en mycket entusiastisk hotellpersonal där alla medverkande är inställda på att tackla nya situationer.

 

ab 1 the s

Ställa krav
Det är viktigt att kunna ställa krav på alla medverkande och se till att ständigt finslipa detaljerna i hotellfastigheten. Hotellet har i princip varit fullbokad sedan starten i somras.

Vad tycker du själv med din mångåriga erfarenhet från stora projekt, förutom detta även Kokpunkten och Skrapan i Västerås, har varit det allra roligaste?
– Det var känslan när den lätta skepsis som fanns initialt övergick till ett otroligt engagemang in i minsta detalj hos medarbetarna. Dessutom är det fantastiskt att se att nästan alla hotellgäster går omkring och med sina mobilkameror förevigar de gamla ångkraftverksmiljöerna. Jag ser det som ett godkännande och jag är övertygad om att alla gäster lämnar hotellet med en åsikt och en stark känsla, avslutar Stig Selin.

Frågan är hur man nu går vidare?
Konkreta planer finns för en utbyggnad av hotellrum också på våningarna 3 och 4 i konferensbyggnaden. Dessutom är tanken att utveckla den industrihistoriska fastigheten med ett Science center.

ab the st bra

Fakta The Steam Hotel:
Vad: Nytt hotell med 227 rum i det 18 våningar höga i före detta ångkraftverket i Västerås
Byggherre
: Kokpunkten Fastighets AB (Peab)
Hyresgäst: ESS Hotel Group Hotelldrift AB
Arkitekter: Norra Flygeln AB och Archus Arosia Arkitekter AB
Konstruktör: Stomkonstruktioner i Västerås AB
Grundentreprenör: Peab Grundläggning AB
Elentreprenör: PMC El i Norrtälje AB
Vs-entreprenör: Assemblin

TEXT och FOTO: Björn Asplind