Nyheter

Vasallen lämnar över stafettpinnen i Rindö hamn

Det statliga fastighetsbolaget Vasallen säljer större delen av sitt bestånd av byggrätter, förvaltningsfastigheter och råmark på Rindö i Vaxholm. Köpare är företagen AB Tornstaden och Öckerö Maritime Center som kommer att samverka i den fortsatta utvecklingen av området Rindö hamn.

Tillträden kommer att ske successivt under 2018 och 2019, och Vasallen kommer fram till dess att vara kvar och färdigställa sina egna bostadsprojekt och infrastrukturarbeten.

Vasallen köpte det tidigare regementsområdet på Rindö från Fortifikationsverket 2005. Den första detaljplanen för bostäder i området antogs av Vaxholms stad under 2012, och den nya skärgårdsstadsdelen Rindö hamn har sedan dess växt fram i en allt snabbare takt. I dagsläget finns cirka 200 färdiga och inflyttade bostäder i området och ytterligare drygt 100 bostäder är sålda och under produktion. Området har också en stor hamn samt en rad näringsverksamheter som till exempel restaurang, ostmakeri, mikrobryggeri, båtverkstad, kajakcenter, båtcharter och utbildningscentra för sjöfart.

Har utvecklat helheten
Vasallen har koncentrerat sig på helhetsutvecklingen av området samt ombyggnaden av de gamla kulturhusen i sten från i huvudsak början av 1900-talet. Byggrätter för nyproduktion har tidigare till viss del redan sålts, men då huvuddelen av den kommande bostadsutvecklingen kommer att vara nyproducerade bostäder är det ett naturligt steg för Vasallen att avyttra området och lämna över stafettpinnen till en bostadsutvecklare mer inriktad på det.

ab rindohamn

Det har också varit viktigt för Vasallen att hitta en köpare som kan ta ansvar även för hamnen och de förvaltningsdelar som inryms i området, och fortsätta utveckla företagandet i Rindö hamn.

– Kombinationen av AB Tornstaden med sin stora kompetens och stabilitet inom bostadsutveckling, för både hyresrätter och bostadsrätter, och Öckerö Maritime Center med sin breda förståelse för hamndrift och övrigt företagande inom marin verksamhet tror vi kommer att bli perfekt för Rindö hamns fortsatta utveckling, säger Fredrik Brehmer, vice vd Vasallen.

Rindö Hamn är en bra och naturlig plats för att expandera sina verksamheter tycker såväl AB Tornstaden som Öckerö Maritime Center.

– Affären ligger helt i linje med vår affärsidé om ”att med kunskap och engagemang tillsammans med kommuner och andra samarbetspartners utveckla idéer till färdiga projekt”. Koncernen har kompetens och resurser inom projektutveckling, ett eget byggbolag samt fastighetsbolag för långsiktig förvaltning och ägande. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete kring Rindö hamns utveckling med Vaxholms stad, Öckerö Maritime Center, andra näringsidkare samt de boende på Rindö, säger Tornstadens koncernchef Jan Edlund.

– Det känns som en naturlig utveckling att vi nu kan erbjuda rederierna på ostkusten samma möjligheter till kvalitativ och professionell säkerhetsutbildning som vi kunnat erbjuda rederier på västkusten under många år. På Rindö får vi också möjlighet att långsiktigt nyttja hamnen för vår verksamhet och samtidigt kunna verka för att boende och företag på Rindö får del av en väl fungerande och växande båthamn. Det känns mycket stimulerande, säger Janne Johansson, vd för Öckerö Maritime Center.

Redaktionen