Nyheter

Ordning och reda i servicebilen – ditt rullande kontor

En effektiv och trygg arbetsdag bakom ratten börjar bland annat med en städad förarhytt, utan lösa papper och föremål som skramlar runt i hytten under körningen. Detta gäller för alla som har bilen som arbetsplats. Ju snabbare man kör desto farligare är det att ha en massa lösa föremål liggande i förarhytten.

Som exempel kan nämnas att en mobiltelefon på 100 gram väger 4 kg om man krockar i 50 km/tim och 16 kg om man krockar vid en hastighet på 100 km/tim.
Många yrkesgrupper tillbringar en stor del av arbetsveckan bakom ratten i en servicebil, och det ställer höga arbetsmiljömässiga krav på hur förarhytten organiseras. Särskilt viktigt är det att förarsätet ställs in korrekt och att de rätta ergonomiska måtten säkerställs.

ab mobil

Lösa föremål utgör en stor säkerhetsrisk
En av de arbetsmiljömässiga faktorerna som inte får glömmas utgörs av lösa föremål som nycklar, mobiltelefoner, surfplattor, verktyg, skruvar och muttrar, som läggs framme i vindrutan eller på passagerarsätet.

De utgör en stor säkerhetsrisk om bilföraren plötsligt måste bromsa, undvika något på vägen eller om bilen havererar. Därför poängterar Sveriges Åkeriföretag vikten av att sådana lösa föremål organiseras bort, vilket för övrigt också gäller smutsiga arbetskläder och handskar som kan försämra luftkvaliteten i förarhytten.

Svårt att få plats med allt i handskfacket
Hos Sortimo, som är en av Europas ledande leverantörer av professionell bilinredning, är man klar över att verksamheter har stort fokus på säkerheten och på metoder till att hålla ordning på föremål inne i lastutrymmet.
Däremot har verksamheterna ofta inte samma fokus på förarhytten och på hur det säkert och effektivt det faktiskt är möjligt att förvara allt från lösa papper till arbetstelefonen under körningen.

Det berättar Sortimos VD Johan Ernst:

– Många hantverkare använder förarhytten som ett slags mobilt kontor när de har varit hos en kund. Det betyder att de ofta har både pärmar och en dator eller surfplatta med sig. Det kan snabbt bli för trångt i handskfacket, så ofta blir sakerna liggande på passagerarsätet eller framme i vindrutan.

Stök i bilen skickar fel signal
Sortimo har utvecklat en lösning till förvaring i förarhytten, som kan monteras och avmonteras på ett ledigt passagerarsäte på under en minut. Systemet har bland annat plats för papper, vattenflaskor och en bärbar dator.
Enligt Johan Ernst är det dock ofta möjligheten till en snygg och prydlig förarhytt – snarare än de rent säkerhetsmässiga aspekterna – som gör att kunderna lockas av Sortimos mobilkontor:

– Servicebilen är i regel det första som våra kunders ser, och stök i bilen ger fel intryck av vilken kvalitet på arbetet som de kan förvänta sig. Samma sak gäller en snygg och prydlig förarhytt som sänder en signal om ordning och reda, avslutar han.