Nyheter

Alustep växlar upp och byter namn till Kaper

Alustep som under ett antal år utmanat byggbranschen i fråga om att köpa istället för att hyra byggplatsutrustning, växlar nu upp både till omsättning, antalet anställda och kontor. Som ett led i den ökade satsningen byter också bolaget namn till Kaper.

Företaget har som målsättning att halvera branschens kostnader för byggplatsutrustning genom att hjälpa byggbolagen att hitta den optimala kombinationen mellan att hyra och köpa. Hyra av byggplatsutrustning står i genomsnitt för fyra procent av kostnaderna vid ett bygge.

ab kaper
–  Byggkostnaderna i Sverige är högst i EU och en del av lösningen är att öka synligheten kring vad de olika delarna i byggprocessen faktiskt kostar för att kunna göra något åt det. Genom att delvis köpa istället för hyra kan både byggbolag men också exempelvis kommuner och andra byggherrar, tjäna stora pengar förutsatt att analysen gjorts korrekt, säger Johan Bergström, vd på Kaper.

Kaper som växt varje år de senaste sju åren omsatte 80 miljoner kronor under 2016, och siktar på att växa med ytterligare 35 % under detta år. Under året har Kaper öppnat ett kontor i Uppsala och fler platser är på gång, inte bara i Sverige utan även i övriga Norden. Några av de aktuella prestigeprojekten inkluderar Slussen och bygget av Förbifart Stockholm, Marieholmstunneln i Göteborg och på kundlistan finns bland annat Veidekke, Skanska, HMB och Einar Mattsson.

Johan Bergström menar vidare att byggbolagen också har mycket att vinna på att börja resursoptimera inte bara projekt för projekt, utan mer på en helhetsnivå för alla pågående byggprojekt.

– Idag har varje byggprojekt sin egen budget, vilket inte gör att resurserna optimeras för alla projekt på ett samordnat sätt. Här vill vi spela en roll och hjälpa bolagen att förbättra nyttjandegraden av en köpt eller hyrd maskin mellan projekt. Då kan kostnaderna sänkas och produktiviteten öka ännu mer.

Kapers modell går ut på att byggplatsutrustning såsom bodar, kranar och andra större maskiner säljs till byggbolaget med möjlighet till återköp efter projektets avslutande. Under hela perioden tillhandahåller Kaper service, mellanlagring och underhåll som en del av köpekontraktet.

Redaktionen