Nyheter

Den nordiska arkitekturkampen kan börja

När Nordic Architecture Fair utlyste tävling inkom 134 bidrag från hela Norden.
– Det är en fantastisk siffra som innebär att Nordic Architecture Fair Award utan tvekan kan titulera sig Nordiska mästerskapet i arkitektur, säger Mark Isitt, prisets initiativtagare.

Nordic Architecture Fair äger för första gången rum den 7–8 november 2017. Arrangemanget är ett samarbete mellan Svenska mässan i Göteborg och Mark Isitt, opinionsstark arkitekturkritiker på bland annat Göteborgs-Posten.

När Nordic Architecture Fair efterlyste genomförda projekt från de senaste två åren blev responsen översvallande. 134 verk inkom.

– Det är en fantastisk siffra, säger Mark Isitt, mässans creative director och prisets initiativtagare. ”Det vittnar om det uppdämda behovet bland nordiska arkitekter att mäta sig mot varandra. Och det innebär utan tvekan att Nordic Architecture Fair Award kan beskrivas som Nordiska mästerskapet i arkitektur.

ab finland

Samtliga arkitektkontor som byggt något i Norden under perioden första oktober 2015 till sista september 2017 har bjudits in att skicka in verk. Endast ett projekt per kontor har tillåtits, detta för att accelerera kvaliteten. Skalan har inte spelat någon roll, här tävlar stadsplaner och landskap mot såväl byggnadsverk som inredningar. Vidsträckta stadsutvecklingsprojekt står mot kulturhus och utställningsdesign.

– Jag är mycket lättad över responsen, säger Isitt. Det finns otaliga priser och det är långtifrån självklart att arkitekterna ska avsätta tid för att sammanställa en tävlingspresentation. Att 134 kontor ägnat flera timmar åt detta är beviset på att den här mässplattformen behövs.

Nästa steg blir att nominera åtta till tio projekt. Denna uppgift landar hos den internationella tremannajuryn. Den består av tre tongivande aktörer inom världsarkitekturen, alla utomnordiska för att understryka oberoendet: Charles Renfro, USA (Diller Scofidio + Renfro), Oana Bogdan, Rumänien (Bogdan & van Broeck) och Julien De Smedt, Belgien (JDS Architects).

– De kommer att få ett tufft jobb, gissar Isitt. Kvaliteten på de inskickade bidragen är exceptionellt hög, är min bedömning. Alla de ledande kontoren i Norden är med och jag tror knappast att det funnits ett pris i Norden med hårdare konkurrens. De projekt som nomineras kommer alla vara värdiga vinnare.

Vem som vinner avgörs på Nordic Architecture Fair. De nominerade projektens upphovsmän kommer under dag ett, den 7 november, att redovisa sina verk inför jury och publik. Även juryn kommer att resonera inför publik. På kvällen offentliggörs vinnaren under en prisceremoni i ännu hemlig Göteborgsbyggnad.

Redaktionen