Nyheter

Miljöprofil och underhållsfri fasad starka trender på flerbostadshus

Flerbostadshus är den byggnadstyp som har ökat mest i uppdragen för arkitekter under det senaste året. Allt fler uppdragsgivare satsar på miljöprofil och vill att fasaden ska vara underhållsfri. Det visar Cembrits årliga arkitektundersökning där 100 arkitekter har intervjuats per telefon av PFM Research.

Det är fortsatt byggboom och stor efterfrågan på arkitekter. Uppdragen handlar till största delen om bostäder och framför allt om flerbostadshus. Varannan arkitekt (48 %) i undersökningen anger att flerbostadshus är den byggnadstyp som ökat mest i uppdragen under det senaste året och därefter kommer villor/radhus (18%). Nära var tredje arkitekt märker en markant ökning i uppdrag som handlar om renovering av miljonprogrammet.

ab valla

Tre starka trender kring flerbostadshus:
1) Allt fler uppdragsgivare satsar på en tydlig miljöprofil (72% instämmer)
2) Allt fler uppdragsgivare vill ha en underhållsfri fasad (71% instämmer)
3) Det är vanligt med en neutral färg på stora ytor och färgstarka detaljer (58% instämmer)

– Sveriges kanske mest omtalade stadsdel just nu Vallastaden i Linköping är tydligt exempel på den trend som vi ser i undersökningen kring hållbarhet och en hel del underhållsfria fasader i fibercement, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

På bilden:
Parhus från Myresjöhus i Vallastaden med fasad i fibercement.
Foto: Cembrit

Redaktionen

Av Redaktionen