Nyheter

Årets byggnadsvårdare 2017 är utsedda

Nu är Årets byggnadsvårdare korade. I år gick utmärkelsen till en opinionsbildare, en förvaltningschef och en bostadsrättsförening. Närmare 400 åskådare var på plats under torsdagskvällens utdelning, på Byggnadsvårdens konvent i Mariestad.

En gång vart annat år fylls Mariestad av byggnadsvårdare från hela landet. Det är under Byggnadsvårdens konvent, som arrangeras av Riksantikvarieämbetet, Västarvet, Hantverkslaboratoriet och Byggnadsvårdsföreningen. I år har över 500 personer deltagit på konventet och nästan lika många fanns på plats under Byggnadsvårdsföreningens branschmingel, där huvudnumret är utdelningen av utmärkelsen Årets byggnadsvårdare.

I år gick titeln i kategorin Försvara till Gustav Bergström, mer känd som Rävjägarn. Gustav driver sedan 2007 en välbesökt blogg där han med humor och allvar, genom text, bild och film skildrar och problematisera hanteringen av landets bebyggelse. Han är även ett välkänt namn på andra sociala medier, jobbar bland annat som bebyggelseantikvarie för mäklarfirman Historiska hem och skriver för flera tidningar, däribland Gård & Torp.

– Jag är väldigt tacksam för utnämningen, den är ju ett tecken på att man uträttat något. När jag började blogga för 10 år sedan så var inte byggnadsvård något man pratade om, men idag är det ett givet samtalsämne bland en stor del av allmänheten. Det är kul att lära folk att se, se kvalitet i det som redan finns. Ångrar man någonsin att man inte rev? Eller inte rev ut mer? Nej, det är inte så vanligt. Det är viktigt att man i tid inser vad som är värdefullt att bevara och att även nya årsringar förtjänar aktning, sa Gustav Bergström efter att ha mottagit utnämningen.

32588-byggnad

I kategorin Vårda utnämndes Christina Lillieborg till Årets byggnadsvårdare för sina insatser som förvaltningschef på Stadsholmen i Stockholm. Christina utarbetade och realiserade under sin tjänst en förvaltningsmodell för bolagets knappt 700 byggnader, vilken av Byggnadsvårdsföreningen hyllas som en förebild för stora och små fastighetsförvaltare över hela landet. Christina, som inte själv kunde närvara under utdelningen, framförde sitt tack genom ett inspelat filmklipp och representerades på plats av ett tjugotal nu anställda på Stadsholmen, vilka tog emot diplomet på scen.

Kvällens sista pris, i kategorin Utveckla, gick till Bostadsrättsföreningen Kronobergsgården för sitt nytänkande sätt att genom kreativt informationsmaterial skapa medvetenhet och engagemang hos sina medlemmar. Föreningens fastighet har, utan att vara särskilt utpekat som kulturhistoriskt värdefullt i stadens planer, därmed fått ett effektivt försvar mot ovarsamma ändringar. Det, menar Byggnadsvårdföreningen, gör föreningen och dess styrelse till ett föredöme för andra förvaltare av flerbostadshus. På plats i Mariestad fanns ordförande Ingrid George för att ta emot utmärkelsen. I sitt tacktal pratade hon bland annat om ‘byggnadsmedvetenhet’, ett begrepp som föreningen själva myntat.

– Vi tänker helt enkelt att det blir lite roligare att leva om man vet något om huset man bor i. Från byggnads-medvetenheten kommer byggnadsvården! Den gör att man börjar reflektera över sådant som byggnadsvårdare kanske tänker på hela tiden.

Foto: Fredrik Juhnell (Christina Lillieborgs efterträdare och representant på plats), Gustav ‘Rävjägarn’ Bergström och Ingrid George, ordförande i Bostadsrättsföreningen Kronobergsgården.

Redaktionen