Nyheter

Minska sopfusket med kameraövervakning

Kameraövervakning av soprum kan innebära stora besparingar för en fastighetsägare eller bostadsrättsförening. Många bostadsrättsföreningar har problem med att soprummen används även för grovsopor som bildäck, bilbatterier och gamla möbler.

– Det finns föreningar som betalat upp emot 60000 per år till externa bolag för att forsla bort denna typ av sopor, säger Thomas Benneklint, vd på SafeTeam.

Jämfört med kostnaden för den sortens sophantering är kameraövervakning ett kostnadseffektivt alternativ. För att kameraövervaka ett utrymme där allmänheten inte har tillträde, till exempel soprum, förråd och garage i en bostadsrättsförening, krävs inget tillstånd från Länsstyrelsen. Men det finns lagar som måste följas.

32568-sopa
Föreningen måste bland annat ta beslut om övervakning på en stämma där samtliga närvarande måste bifalla förslaget.

– Det är väldigt viktigt att alla boende är väl informerade om övervakningen och har accepterat den. Det är också så att materialet enbart får användas för just det förutbestämda syftet. Och det måste finnas rutiner för att det sköts på ett korrekt sätt. Övervakning är något föreningen och de boende tjänar på, men man måste också värna om integriteten, säger Thomas Benneklint.

Redaktionen