Nyheter

K-rauta har byggt ett badrum åt Paul Potts – en dröm för alla som älskar att sjunga i badrummet

Är du en av alla dem som gillar att sjunga i duschen och samtidigt funderar på att förnya badrummet så varför inte passa på att optimera akustiken? Det är nämligen möjligt att bygga ett badrum som är helt anpassat efter din egen sångröst.

För att bevisa det har K-rauta tillsammans med ett antal experter specialbyggt ett badrum med optimal akustik åt en av världens mest kända tenorer – Paul Potts.

Processen med att bygga ett badrum med optimal akustik helt anpassad efter Paul Potts röst började med att K-rauta lät akustikern Claes Olsson analysera och lyssna in sig på Paul Potts röst. Analysen visade vilka ljudfrekvensområden Potts röst rör sig inom och därefter analyserades materialval samt vilken längd, bredd och takhöjd som förstärker Potts röst bäst. Resultatet är ett 5,90×4,70 helkaklat badrum med 3,20 i takhöjd och en reflekterande yta på hela 123,3 kvadratmeter.

a paul

-I det här badrummet ville vi att Paul Potts röst skulle låta så stark som möjligt och därför var det viktigt att skapa mycket klang och reflexer. Vill man bygga ett badrum som är helt optimerat efter sin egen röst så kan man använda byggmaterial som normalt används för att bygga badrum, såsom kakel och klinker. Men man behöver också ta hänsyn till inom vilka frekvensområden ens röst rör sig och få måtten i badrummet att stämma överens med sin egen röst, säger Claes Olsson, akustiker.

Ska du förnya badrummet och skapa optimal akustik så börja med att plocka undan handdukar och mattor. Vill du ha ett badrum med optimal akustik ska du nämligen satsa på hårda material som gör att ljudet studsar mycket. Ju mer mattor och mjuka material, desto mindre studsar ljudet. Kakel och klinker är akustiskt hårda material så har du inte helkaklat så överväg att sätta in det. Även storleken på badrummet påverkar akustiken. Ett stort badrum gör att man kan få en efterklangseffekt, det vill säga ett eko. Ekot gör att man får en återkoppling och du kan uppleva den härliga känslan att du är en del av en körsång. Men vill du ha ett badrum som är helt akustiskt anpassat efter din egen röst krävs det lite mer jobb än att plocka undan handdukarna och sätta kakel.

– Vid bygget av Paul Potts badrum ville vi få hans röst att låta ännu större och fylligare än vanligt. Generellt sätt låter det bättre när vi sjunger i ett badrum eftersom det skapas reflexer som är starkare än direktljudet vilket gör att rösten låter fylligare än vanligt. Dessutom så ligger klangen kvar lite längre i badrummet och det skapar en känsla av körsång. Därför blir det väldigt roligt att sjunga i badrummet och självförtroendet får en liten kick, fortsätter Claes Olsson, akustiker.

Musikterapeuten Katarina Lindblad, som varit med under bygget av Paul Potts badrum, menar att vi uppskattar att sjunga i badrummet för att akustiken och klangen i badrummet gör att vi får låta lite mer än vad vi gör till vardags. Det handlar också om att badrummet är en plats där vi får vara ifred. Det är väldigt intimt att sjunga och många människor tycker att det är pinsamt att göra det inför folk. Eftersom vi är trygga och ensamma i badrummet kan vi leva ut sidor som vi vanligtvis inte visar och vi kan ta hjälp av den stora akustiken och klangen i badrummet.

Så förnyar du badrummet för bättre akustik:  
Helkakla väggarna och lägg klinkers på golvet. Även ett hårt takmaterial är att föredra, t.ex. målade gipsskivor. De hårda materialen gör att ljudet studsar och skapar en känsla av körsång.

Plocka undan handdukar och morgonrockar eftersom mjuka material absorberar ljudet och gör att det dör ut.

Ställ in växter med stora blad eftersom de kan hjälpa till att sprida ljudet i rummet.

Redaktionen