Nyheter

Byggnaderna som öppnas upp för stockholmare under Open House är presenterade

Nu har listan presenterats på vilka Stockholmsbyggnader som kommer att öppnas upp för allmänheten när den internationella arkitekturfestivalen Open House genomförs för andra året i rad den 6-8 oktober. Under festivalen ges stockholmare chansen till gratis guidade visningar av ett femtiotal byggnader som annars inte allmänheten har tillgång till.

– Folk sitter och surfar på Hemnet och går på visningar bara för att titta och vi såg hur köerna ringlade sig långa när den nya Citybanan förhandsvisades. Genom Open House Stockholm släpper vi in allmänheten i andra byggnader också. Men det finns även en djupare tanke med Open House om att stimulera till en delaktighet och debatt kring den gemensamma stadsmiljön, säger Elisabeth Martin, styrelseordförande för Open House Stockholm och VD för Stockholms Byggmästareförening.

I år kommer bland annat följande byggnader att vara öppna för allmänheten:

•    Den kungliga vänthallen på Centralstationen
•    Tobaksmonopolets fabrik, lager och huvudkontor ritat av Ivar Tengbom som idag är ett modernt kontor
•    Impact Hub som samlar entreprenörer i Skandias före detta huvudkontor på Sveavägen 44 där bland annat     Candy Crush Sagas skapare är hyresgäster
•    Bahnhof serverhall Pioner under Vita Berget på Södermalm
•    Ralph Erskins Lådan på Lovön
•    Tech Farm som är ett så kallat co-living där 55 entreprenörer, digitala nomader och kreatörer delar bostad
•    Wenner Gren-center
•    Ericssons Telefonfabrik från 1930-talet vid Telefonplan
•    Karolinska Institutets nya aula (bilden)
•    Murmestare Embetet med anor från 1620-talet på Västerlånggatan i Gamla Stan

a ki

Under festivalen kommer ett antal privatpersoner öppna upp sina privata hem, däribland ett av funkisradhusen på Ålstensgatan i Bromma och Villa Klippudden på Lidingö där nu Malin Glemme som är grundare och creative director på det svenska designvarumärket Layered bor. Dessutom kommer ett antal stadsvandringar att arrangeras bland annat i det nya Hornsberg och på Blasieholmen.

– Vi märket att intresset och engagemanget från exempelvis fastighetsägare, privatpersoner, arkitekter och stadsplanerare att bjuda in allmänheten är stort här i Stockholm. Därför har vi även detta år lyckats få med väldigt många intressanta objekt. Stockholms stadsmiljö står inför stora förändringar. Därför är den mötesplats som Open House utgör mellan allmänheten och de som arbetar professionellt med att utveckla och bygga Stockholm viktigare än någonsin, säger Rikard Espling, projektchef för Open House Stockholm.

Redaktionen