Nyheter

Du är välkommen till Göteborg!

Fastighetsmässan i Göteborg, som drar igång idag brukar bjuda på det lilla extra. Ta chansen att träffa oss från Svensk Byggtidning i monter B06:05B den 6 och 7 september då det är dags för Fastighetsmässan på Svenska Mässan i Göteborg. Välkommen!

För fjärde gången i rad samlas Västsveriges fastighetselit på Svenska Mässan för att nätverka, kompetensutvecklas och göra affärer. Här möts över 200 utställare som visar de senaste nyheterna inom drift, förvaltning, underhåll, energi, miljö och säkerhet, i kombination med ett kostnadsfritt konferensprogram.

Du är välkommen till Göteborg,
till ett glittrande glatt Göteborg.
Den brusande hamnen bjuder dig stora famnen
till ett hjärta som är Göteborg.
Om du kommer från norr, söder, öst eller väst,
är du välkommen gäst på vår sjungande fest.
Både Kal och hans Ada hälsar hjärtligt och glada:
Du är välkommen till Göteborg.
Välkommen till Göteborg skrevs av Lasse Dahlquist inför Göteborgs 350-årsjubileum 1971. Den spelades in av honom 1970 med Hans Wahlgrens orkester.
LYSSNA HÄR; https://www.youtube.com/watch?v=dXd6z2Nu7pE

Parallellt arrangeras mässan Säkerhet – mötesplatsen för dig i säkerhetsbranschen. Här visar utställarna bevakning, larm, kameraövervakning, brandskydd, konsulttjänster med mera. Det finns även en scen i området där seminarierna har säkerhetsfokus.

a scvdd

Välkommen till Västsveriges viktigaste mötesplats för fastighetsbranschen!

Här följer ett urval av vad som sker på Svenska Mässan under de intensiva dagarna onsdagen den 6 september och torsdagen den 7 september.

Onsdag 6 september:
Nya regler för solel gör det mer lönsamt
Presentationen ger en kort sammanfattning av läget för solel. Hur ska man tänka och vart vänder man sig för hjälp? Avslutningsvis blickar vi framåt och siar om nästa steg för solel.
Rikard Silverfur, Näringspolitisk expert, Fastighetsägarna

En försmak av morgondagens Göteborg
I en kreativ paneldebatt med engagerade experter och snabba repliker där heta frågor lyfter fram nya perspektiv kring Göteborgs stadsutveckling.
Moderator: Anna Honnér, chef Marknad & Försäljning Göteborg Energi
Fossilfritt 2030 – den stora resan
Eric Zinn, Hållbarhetschef, Göteborg Energi
Fjärrkyla-ledning – ett spektakulärt projekt för ett hållbart Göteborg
Magnus Elfström, Projektledare Fjärrkyla, Göteborg Energi
Elbilsladdning – framtidens bilar är här, Tomas Lundgren, Affärsutvecklingschef, Göteborg Energi

Vem blir hyresgäst i din nybyggda hyresrätt?
Boplats Göteborg har cirka 200 000 bostadssökande, men efterfrågan förändras beroende på hyresnivåerna. Om hyran fördubblas återstår i vissa fall bara 10-20% av de sökande. Vilka är det som är intresserade av nyproduktion och vad skiljer dem från dem som bara eftersöker billigare lägenheter?
Maria Meyer-Martins, VD Boplats Göteborg AB

Hur påverkar den globala politiska och ekonomiska situationen fastighetsbranschen i Sverige
Under 2017 har den globala ekonomin visat allt tydligare tecken på att återhämtningen börjat ta fart på allvar. Hur påverkas Sverige och den svenska fastighetsbranschen av dessa omvärldsscenarier?
Tomas Ernhagen, Chefekonom, Fastighetsägarna

Egenkontroll och systematiskt brandskyddsarbete
Fastighetsägare ansvarar för byggnadens tekniska standard, för boendes/ besökares hälsa och säkerhet samt att skydda naturen och främja en hållbar utveckling. Hur dokumenterar ni i er förvaltning att gällande lagar följs – så kallad egenkontroll.
Linda Hansson, Fastighetsägarnas miljöspecialist & Ulf Munckhammar, försäkringsförmedlare Osseén

Torsdag 7 september
Hur het är fastighetsmarknaden i Göteborg?
Det pratas mycket om en byggboom som sveper över landet. Investeringsviljan är stor, transaktionsnivåerna är höga och fastighetsvärdena likaså. Men hur står sig Göteborgsmarknaden i förhållande till övriga landet? Vi tar tempen.
Åsa Henninge, analyschef NAI Svefa

Visionens sprängkraft blir tydlig i Drömmen om Borås
Att arbeta fram en tydlig och förankrad vision och gemensam målbild är avgörande för allt utvecklingsarbete. Att få alla aktörer att arbeta åt samma håll skapar inte bara resurseffektivitet, det kan också göra att saker händer som ingen trodde var möjliga när man började.
Anna Liljenby, Ansvarig näringspolitik och expert stadsutveckling, Fastighetsägarna
Tomas Kruth, Expert stadsutveckling, Fastighetsägarna

Hyressättning vid nyproduktion av bostäder
Vid detta tillfälle berättar experten Louise Magnusson från Fastighetsägarna om nyproduktionshyra. Hur går det till och vilka alternativ finns när bostadshyra ska fastställas. Vad är egentligen presumtionshyra och hur fungerar det?
Louise Magnusson, Fastighetskonsult, Fastighetsägarna

Jämlikt Göteborg – Olika fast lika bra
Göteborgs Stad arbetar långsiktigt och målmedvetet för en jämlik stad. Det handlar om att minska skillnader i hälsa och livsvillkor och samtidigt öka sammanhållningen, tilliten och delaktigheten. Som en stor allmännyttig aktör i staden kan Bostadsbolaget bidra till att öka jämlikheten i bostadsområdena. Kicki Björklund, vd, berättar hur Bostadsbolaget arbetar med hyresgästdialog kring trygghet i boendet, nyproduktion och renoveringar. Allt under devisen olika och lika bra.
Kicki Björklund, Vd, Bostadsbolaget

Purple Flag – ett utvecklingsverktyg för en trygg och hållbar stad
Det utbud som erbjuds besökare och invånare har en tydlig koppling till trygghet och säkerhet. Att utveckla utbudet under de mörka timmarna är avgörande för att alla ska vilja eller kunna besöka staden. Men hur gör vi?
Tomas Kruth, Expert stadsutveckling, Fastighetsägarna

Fotnot: Med reservation för ändringar i programmet.

Av Björn Asplind