Nyheter

Byggindustrin hyr in 50000 gästarbetare

Bristen på yrkesarbetare på den svenska byggmarknaden är stor. Att det ändå byggs beror på ett stort inslag av utländsk arbetskraft. Byggfacken räknar med att 50000 utländska byggjobbare är verksamma i Sverige, enligt uppgifter som Dagens Samhälle tagit del av.

Enligt officiell statistik har ungefär 16500 utländska byggnadsarbetare varit verksamma i Sverige under våren. Men när byggfacken räknat på bygguppdragens omfattning kontra tillgängliga arbetare är slutsatsen att det finns cirka 50000 utländska byggnadsarbetare i landet.

De dolda byggjobbarna kan vara papperslösa, här utan uppehållstillstånd eller på turistvisum.

a bygg

– Det kostar 400 kronor för en ukrainare eller uzbek att få tag på ett EU-pass. Det här har blivit en etablerad handel som ländernas myndigheter ser mellan fingrarna med, säger Calle Fridén, ombudsman för Seko som organiserar väg- och anläggningsarbetare.

I Konjunkturinstitutets barometer anger hälften av företagen brist på arbetskraft som främsta hinder för ökat byggande. Och bristen väntas öka.

Goda jobbutsikter och generellt höga löner borde locka fler till byggutbildningarna. I stället är det tvärtom, allt färre söker utbildningarna både på gymnasie- och högskolenivå.

Foto: Björn Asplind
Redaktionen