Nyheter

White utvecklar nytt kvarter i trä vid Årstafältet

White har i samarbete med byggherrarna Nordfeldt och Lindbäcks vunnit Stockholms stads markanvisningstävling för Årstafältet med sitt förslag Symbios. Förslaget, som bland annat innehåller 180 bostäder i trähus, ska bidra till en varierad och upplevelserik stadsbild.

– Trä är framtidens smartaste byggmaterial. Genom att kombinera det med särpräglad arkitektur kan vi nu skapa ett bostadsområde där människor, djur och insekter lever och möts i en modern stadsmiljö med känslan av ”mitt i naturen”. Detta är ett stort steg ur många aspekter, säger ansvarig arkitekt Jan Larsson.

På Årstafältet i Stockholm planeras för cirka 6000 nya bostäder. Stora delar av fältets gröna ytor kommer därmed att försvinna och den kvarvarande ytan skall planeras om till en park. Detta ställer höga krav på de nybyggda kvarteren där fältets ekotjänster skall ersättas. I tävlingen krävdes förutom utformande av byggnader i trä även en stor variation och en levande gata.

a arsta

– Vår ambition är att medverka till ett trähusprojekt värt att uppmärksamma och mer än värt att bo i. Årsta kan bli ett skyltfönster för träbyggandets snabba utveckling och ger tillfälle till fortsatt utvecklingsarbete för alla involverade, säger Jan Larsson.

Det vinnande förslaget ger möjlighet till rationellt byggande med stor variation, samtidigt som beprövad teknik används, vilket ger en förutsägbar tillverkningsprocess och korta byggtider. Bedömningsjuryn menar att förslaget ”på ett övertygande sätt demonstrerar att industriellt byggande i trä inte innebär likadana hus, att det industriella inte står i motsats till flexibilitet och att det industriella byggandet inte är ett hot mot god arkitektur”.

Att det föreslagna parkeringsdäcket under radhuslängan ger möjlighet att bidra till att lösa parkeringsfrågan för intilliggande kvarter, samtidigt som mark frigörs till gröna bostadsgårdar, lyfts också fram av juryn.

I husen används trä som material i stomme, tak, bjälklag, fasader och balkonger. Garage, källarplan och entréplan längs huvudgatan uppförs i betong eller stål men trä kompletterar i entrévåningens fasader. Trapphus och hisschakt byggs därför med fördel i betong. Resultatet blir vackra hus med bra klimat, hög trivselfaktor och socialt välbefinnande.

Illustration: White
Redaktionen