Nyheter

Konst, människor och marmorpulver

Den efterlängtade pendeltågstunneln Citybanan har invigts med pompa och ståt, och Station Stockholm City har blivit till en plats som med sin svindlande skönhet slår det mesta.

Konstnären Karin Lindh har gestaltat undertaket med inspiration från klädedräkten som helgonet Teresa av Avila bär i Berninis skulptur ”Den heliga Teresas extas”. Konstverket skulle, med sina veckade former ha varit omöjlig att genomföra utan material med enorma potentialer. Här har Rockfon gjort konstnärens vision till verklighet med sitt akustikundertak Rockfon Mono Acoustic.

Storslagna verk kräver storslagna material inte minst när det handlar om utsmyckning av offentliga platser. Arkitekten Per Gyllhammar som som är delprojektledare, och ansvarig för att design och funktion uppfylles, är väldigt begeistrad över slutresultatet:

– Pendlarkatedralen är utförd, så att akustikundertaket har lyfts till en högre dimension. De böljande formerna för tankarna till en gotisk katedral.

a rfon

Det är helt unikt att Rockfon Mono Acoustic används i ett så konstnärligt avancerat projekt och på byggarbetsplatsen var man också mycket nöjd med materialvalet som undertakslösning och menade att det var ett lättarbetat material att skulptera fram former med. Den nya akustikputsen innehåller marmorpulver som ger en slät och elegant yta och vars vita färg ger 99 % ljusdiffusion, vilket kan få vem som helst att glömma att de befinner sig under jord. Karin Lindh har arbetat mycket med ljus i sitt projekt, liksom Bernini i ursprungsverket:

– Jag ville leka med dagsljuset så som han gjorde, men möjligen göra det lite klarare och mindre barockt. Och vad kan väl vara bättre än en invigning om man vill prova en plats akustik?

Stockholmarna vallfärdade hit denna söndag, men trots människomyller och många barnfamiljer genomsyras platsen av ro och stillhet vilket är ett bevis på att akustikundertaket, som testats och uppnått ljudabsorptionklass A, håller måttet även in ”real life”.

Så ljus och ljud i all ära men säkerheten är ändå a och o. I Stockholm pendlar omkring 250000 människor varje dag och om citytunneln ska bli den succé som man hoppas på, är det av allra största vikt att brandsäkerheten fungerar optimalt och att folk känner sig trygga. Rockfon Mono Acoustic kan, tack vare sin kärna av 40 mm stenull, motstå brand i upp till 60 minuter enligt europeiska teststandarder.

Redaktionen