Nyheter

Bodil: Hyrköp ger familjer en trygg genväg till huslivet

Trots sjunkande bostadspriser i hela landet är barriären för att ta sig in på marknaden fortsatt hög för många hushåll. Att behöva spara i över 10 år till sin kontantinsats hör inte till ovanligheterna vilket får många att ge upp drömmen om huslivet. Det vill Bodil förändra och sedan lanseringen för drygt ett år sedan har företaget fått in över 1 000 ansökningar om möjligheten att hyrköpa hus.

Huspriserna i Sverige har sjunkit med i genomsnitt 18% de senaste 2 åren (tabell 1). Trots det är det fortfarande en rejäl utmaning för växande familjer som önskar ta sig in på bostadsmarknaden. En analys av den genomsnittliga disponibla inkomsten hos sambohushåll med barn 0-19 år visar att en familj som börjar spara idag behöver hålla ut mellan 10 till 12 år i för att få ihop den kontantinsats på 15% som krävs att köpa ett genomsnittligt hus med ett bolån från banken (tabell 2).

Hyrköp från Bodil är en möjlighet för de familjer som idag inte har hela den kontantinsats som krävs för att kunna köpa en bostad med ett bolån från banken. Med hyrköp kan man i stället flytta in i sitt hus medan man sparar ihop till sin insats. På så sätt kan fler familjer hitta ett hus redan idag och köpa loss det av Bodil så snart man kan. Ju mer man sparar varje månad desto snabbare kan man köpa loss huset.

– Att över 1 000 familjer redan ansökt om möjligheten att hyrköpa ett hus och flera redan hunnit flyttat in är ett tydligt tecken på att vi fyller en viktig funktion i marknaden. För många växande familjer vi möter känns drömmen om huslivet långt borta och det är väldigt kul att höra hur tacksamma våra kunder är för den möjlighet vi kan ge dem, säger Jesper Eliason, VD Bodil.

Husköp är ett stort beslut och många delar kan kännas främmande. Därför lägger Bodil stor vikt vid att underlätta processen genom att erbjuda en kostnadsfri besiktning av varje hus och sköta budgivning och övrig dialog med mäklaren.

Dessutom behåller kunderna tryggheten som ett hyrt boende innebär. Alla kunder har därför besittningsrätt och möjligheten att avsluta sitt hyresavtal med tre månaders uppsägningstid om de exempelvis skulle känna att området de valt inte passar eller huslivet generellt inte är för dem.

Med start i januari 2024 breddar Bodil sitt erbjudande och innefattar nu förutom Stor-Stockholm även Stor-Göteborg, Stor-Malmö, Uppsala, Norrköping, Linköping och Jönköping.

Foto: Peggy und Marco Lachmann-Anke