Nyheter

Light + Building 2024

Text: Mikael Hedlund

Hittills har mer än 2 000 nationella och internationella utställare registrerat sig på Light + Building- mässan i Frankfurt 3-8 mars nästa år för att presentera innovationer för en bred publik av fackbesökare från hela världen. Förutom Tyskland, kommer de flesta utställarna från Central- och Sydeuropa, samt Kina. Men svenska företag har ännu inte strömmat till.

Light+Building- mässan för belysning, hem- och byggnadsautomation som går av stapeln i Frankfurt vartannat år, är i full gång med planeringen inför 2024- års upplaga av mässan. Här finns marknadsledande aktörer på plats med sina senaste produkter och besökaren kan ta del av innovationer som kan standardisera morgondagens hus och fastigheter. Däremot är svenska företag ännu en smula avvaktande.

Mattias Dahlquist, vd för Messeforum AB och representant för mässan i Sverige och Norge, tror att det beror på flera saker:

– För svenska företag kan det handla om att man fokuserar mer nationellt än internationellt. Kanske har svenska företag lite dåligt självförtroende. Men de har bra produkter och borde sätta sig och ta en funderare. Den här mässan är nämligen ett utmärkt tillfälle att närma sig internationella marknader.

Förutom självförtroende kan det vara en fråga om lågkonjunktur.

– Sverige har drabbats hårdare av lågkonjunkturen än många andra länder. Byggen står still och investeringar skjuts på framtiden. Här pågår arbete med att pressa kostnaderna och det spelar sannolikt också roll, säger Mattias Dahlquist.

Fokus på mässan kommer att ligga på ljustrender i alla dess aspekter, elektrifiering och digitalisering av hem- och byggnadstjänstteknik samt uppkopplad säkerhetsteknik. Den elektrotekniska infrastrukturen är en förutsättning för hem- och fastighetsautomation, energilagring och olika elbaserade system.

På bilden: Den internationella mötesplatsen för belysnings- och byggnadstekniksektorn öppnar igen 2024 på det vanliga datumet från 3 till 8 mars på utställningsområdet i Frankfurt am Main

Bild: Messe Frankfurt Exhibition GmbH