Nyheter

En kort guide om marktäckare

Det är inte tillräckligt många som känner till vad en marktäckare är, som i sin tur är ett populärt inslag i många svenska trädgårdar. 

I denna miniguide får du bland annat reda på varför marktäckare är så pass populära, samt vilka marktäckare som är särskilt populära i Sverige.

Vad är en marktäckare?

En marktäckare är ett växtarrangemang som består av en eller flera lågt växande växter. Det är vanligt att man väljer att köpa många marktäckare för att således kunna täcka en stor yta på en och samma gång. Värt att veta är även att det finns många marktäckare som i princip inte kräver något underhåll.

Vem är det som köper marktäckare?

Urkunden som köper marktäckare har en trädgård som behöver få lite nytt liv och lite färg. Vanligtvis har personer som köper marktäckare även en trädgård som lutar och är ojämn, vilket är idealt för att marktäckare ska vara ett perfekt val. Att plantera marktäckare är även en god idé att göra på platser där gräs inte växer så bra på grund av torka.

4 marktäckare som är vanliga i Sverige

1.Lila vintergröna

Lila vintergröna, som på latin heter ”Atropurpurea” är en lättskött marktäckare som trivs i princip överallt. Värt att veta är att bladen sitter kvar på vintern, vilket medför att denna marktäckare ger din trädgård ett bra utseende året om.

2.Kattmynta

Kattmynta är en grå-grön växt med kraftig blomning, men så även med en unik doft som katter gillar. Marktäckare med kattmynta blir oftast omkring 5 och 7 cm långa, och trivs bäst i solsken.

3.Fetknoppsblandning

En så kallad fetknoppsblandning är en marktäckare med ett flertal olika sedumsorter såsom Sedum album, Sedum hispanicum och Sedum lydium. De olika fetknopparna ger din trädgård ett riktigt färggrant lyft, och värt att veta är även att denna marktäckare är särskilt lättskött.

4.Vit vintergröna

Vit vintergröna är en populär marktäckare som blir omkring 20 cm lång. Bland det bästa med den vita vintergrönan är att den är grön över vintern, vilket medför att den ger dig en stämningsfull trädgård året om.

4 anledningar till att marktäckare är populära

De stöter bort ogräs. Och detta då de blir så pass täta att ogräset inte får vare sig plats eller den näring som behövs för att växa.

De är stryktåliga. Marktäckare passar perfekt för områden på din trädgård som har mycket fottrafik, och där vanligt gräs inte är stryktåligt nog.

De fungerar perfekt i torka. Så om du har platser i din trädgård där vanligt gräs inte trivs på grund av att marken är för torr kan du med fördel ersätta gräset med marktäckare.

De trivs på alla ytor. Trånga ytor bakom träd, bakom komposter eller vid kullar är oftast inte idealt för gräsplanering. Men det gör ingenting för marktäckaren trivs i princip överallt och på vilka underlag som helst.