Nyheter

Byggdag med framtidens samhällsbyggare

Under en varm och solig junidag fick Skeppsviken Bygg i Göteborg möjligheten att tillsammans med fritidsbarnen på Hemsjö skola bygga ett uteklassrum.

Pedagogerna på skolan hade länge önskat sig ett uteklassrum och med hjälp av föräldrar hade de fått tag i material men behövde någon som hjälpte till att bygga klassrummet tillsammans med barnen. Självklart ville vi på Skeppsviken ta chansen att hjälpa till och få bygga tillsammans med förhoppningsvis framtida samhällsbyggare.

– Uteklassrummet blev jättebra! Vi fick hjälpa till att snickra och skruva, det var roligt. Vi skulle kunna tänka oss att bli snickare i framtiden, konstaterade Lilly och Nilla, 8 år. 

Sjuåriga Alvin fyllde i:

Jag lärde mig att snickra att hamra och såga. Det roligaste var att skriva med skruvdragaren. Uteklassrummet blev fem miljarders bra resultat. Jag skall bli lastbilschaufför, men det är bra att kunna snickra för om jag inte blir chaffis så skall jag bli snickare.

Inför dagen träffade Skeppsviken pedagogerna på skolan för att höra mer om hur de hade tänkt att anväda uteklassrummet. Utifrån deras tankar gick man hem och ritade upp en skiss som  sedan stämde av med pedagogerna. Tanken är att kunna använda insynskyddet mot skolgården till tavlor där de kan sätta upp material under lektionen.

Lärare Malin Vennström är nöjd med dagen:

– Som pedagog är jag väldigt nöjd över resultatet framför allt att eleverna fått vara delaktiga i hela processen från tanke till färdigt resultat. Jag tror att när man träffar olika professioner som brinner för sitt arbete så befäst kunskaperna och en nyfikenhet på lära sig mer skapas.

Bänkarna beslutades att sätta i olika höjder för att passa barnen olika längder och i en ring för att alla skall kunna se och vara med. Skolan arbetar även mycket med odlingar och för att få in en grön vägg satte vi en spalje som en klätterväxt skall få pryda. Väl på plats så hjälpt barnen till att se vart uteklassrummet skulle stå och fick sätta sig på rad för att se hur många barn som skulle få plats på varje bänk.

På bilden: Robin, Angelica, Joacim och Åsa – Skeppsviken Bygg i Göteborg