Nyheter

Wardian – ett landmärke med skräddarsydd aluminiumfasad

Wardian i London hyllas som ett landmärke för hållbar utveckling under 2000-talet. Inspirerad av en metod för botaniker, har WARDIAN med WICONAS systemlösningar uppnått prestanda för såväl estetisk som energi och akustiska prestandamått.

Byggnaden, signerad EcoWorld Ballymore, omfattar två höga torn bestående av 50- respektive 55 våningar med totalt 768 lägenheter. Lägenheterna finns i flera utföranden och storlekar varav många med vacker utsikt över Canary Wharf. Utöver detta så rymmer Wardian också ett flertal restauranger och butiker.

Den välkända arkitektbyrån Glenn Howells Architects ansvarade för det övergripande konceptet, den detaljerade designen och även för stor del av det interiöra. Den tjeckiska fasadentreprenören, Sipral, valde att använda WICONAS WICLINE 75-dörrar, skräddarsydda skjutdörrar från WICSLIDE 150PS och WICLINE 90SG fönster – som alla är integrerade i den skräddarsydda fasadlösningen i aluminium.

Eftersom mekaniska tjänster är en oerhört viktig bidragsgivare till en byggnads energiförbrukning genom hela livscykeln, har kontroll av solvärdet, och minimal användning av luftkonditionering varit en nyckelfaktor i Wardians design. Förutom att använda takträdgårdar med mogna träd för att dämpa inkommande luft, använder tornens design imponerande passiva åtgärder för att skydda bostadsutrymmena från solvärme.

En talesman för Glenn Howells Architects säger att:

– Projektet drog inspiration från botaniska rötter och en botanisk metod gällande att flytta växtlighet från en plats till en annan, där hållbarhet också var en nyckelfaktor. Wardian har utformats för att minska solens värmande strålande genom att använda utskjutande terrasser, vilket ger en minskning av kylbelastningen med 42% jämfört med torn med mindre skuggade fasader, vilket beräknas stiga till 55% besparing år 2050 när temperaturen stiger.

– I stället för att förlita sig på luftkonditionering, kyler Wardians trädgårdar inkommande luft samt ger varje hem en generös skuggad bekvämlighet. Grönskan bidrar också till luftkvaliteten, och skapar en miljö som är avkopplande och trevlig att använda.

– Vi arbetade nära med Sipral för att få glasspecifikationen helt rätt och uppfylla kraven på solvinster, samtidigt som vi hade mycket arbete att göra för att hantera akustik. På de lägre nivåerna som vetter mot DLR har vi ett sekundärt glasskikt och en bra del av höjden mot City Airport har akustiskt glas.

– Specificerat i förhållande till deras position på de två tornens höjder, ger WICONA fönster- och dörrsystem i aluminium antingen 35 dB eller 41 dB ljudreduktion, detta uppnås både genom noggrann tätning av karmar och användningen av akustiskt glas. Resultatet är ett ett U-värde på 1,0 W/m2 K, inklusive för de bakmålade spandrel-enheterna.

Både lägenheterna och takvåningarna använder WICLINE 90SG -fönster, och mer än tusen enheter är installerade över de två byggnaderna. Siprals kontrakt omfattade även installation av 3 525 m2 curtain walls med mer än 50 skräddarsydda element.

Fakta:

Arkitekt: Glenn Howells
Tillverkare:  SIPRAL
Entreprenör: Ballymore