Nyheter

Hela Sverige plockar skräp – från Skurup till Luleå

Från Skurup i Skåne till Luleå i Norrbotten kommer människor på lördag att gå ut och plocka skräp under den årliga Håll Sverige Rent-dagen. Två av deltagarna är Kronprinsessan och prinsessan Estelle.

– Nedskräpning förstör våra hav, våra städer och vår natur. Och det enda sättet att stoppa nedskräpningen är att vi slutar skräpa ner. Därför gör det mig väldigt glad att så många ska vara med och plocka skräp på lördag, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day, som under förra året samlade 13 miljoner människor från 144 länder. Håll Sverige Rent arrangerar skräpplockningar och event i åtta svenska städer på lördag. Därutöver har frivilliga hittills anmält ett sextiotal event, från Skurup i Skåne till Luleå i Norrbotten. Kronprinsessan deltar i skräpplockningen tillsammans med prinsessan Estelle.

– Att plocka skräp handlar inte om att städa, utan om att öka medvetenheten om de problem som nedskräpningen orsakar. Genom att plocka skräp kan vi tillsammans hjälpas åt att ändra beteenden och visa andra att det inte är okej att skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.

De senaste åren har alltmer uppmärksamhet riktats mot problemet med plast i haven. Och världen över tas nu krafttag för att minska användningen av engångsplast. EU har klubbat nya direktiv och i Sverige utreds ett förbud mot engångsmuggar.

– Allt fler ser att det finns ett tydligt samband mellan vår egen livsstil och miljökatastrofen med plast i haven. Därför är det väldigt glädjande att regeringen nu har föreslagit ett förbud mot engångsmuggar av plast. Men om vi ska vända trenden måste alla bidra – till exempel genom att plocka skräp på lördag, säger Johanna Ragnartz.

Fakta: Håll Sverige Rent-dagen:
Håll Sverige Rent-dagen är en del av den globala World Cleanup Day, som under förra året samlade 13 miljoner människor från 144 länder.
Under lördagen arrangerar Håll Sverige Rent event i åtta svenska städer, från Lund till Umeå. Alla som vill vara med kan registrera ett eget event i skräpplockarappen Skrappen.
Mer information om Håll Sverige Rent-dagen finns på: hsr.se/hsr-dagen

Källa: Håll Sverige Rent

Fakta: Här sker Håll Sverige Rent-event under dagen:
Stockholm, Norrmalmstorg kl.12.00–17.00 & Pampas Marina kl.12.00–15.00
Jönköping, Västra Storgatan/Rådhusparken kl.12.00–17.00
Umeå, Kungsgatan 59 kl. 12.00–17.00
Östersund, Stortorget kl. 11.00–15.00
Karlstad, Soltorget kl. 13.00–15.00
Göteborg, Chalmersplatsen kl. 10.30–13.00
Kalmar, Larmtorget kl. 13.00–15.00
Lund, Clemenstorget kl. 13.00–15.00

Fler event på fler orter finns i Skrappen.

Källa: Håll Sverige Rent

Fakta: Så gör du för att delta
Om du vill vara med kan du när som helst anmäla dig i skräpplockarappen Skrappen. Den ger dig en möjlighet att registrera din skräpplockning så att du kan se hur stor skillnad vår gemensamma insats kan göra. Så här gör du:

Ladda ner Skrappen för Android eller iOS.
Registrera ett nytt skräpplockarevent, eller anmäl dig till någon annans.
Ut och plocka och prata skräp och registrera det du plockar i Skrappen.
Det du har plockat registreras nu i eventet, tillsammans med det skräp som de andra i eventet plockar.
Nu har du bidragit till en bättre miljö! Tack! Och glöm inte att sprida ordet till dina vänner, så att de kan göra detsamma.
Källa: Håll Sverige Rent

Fakta: Nedskräpning
Skräp på land blir skräp i havet. 80 procent av allt skräp i havet kommer från land.
60–90 procent av allt skräp i havet är plast. Plasten i havet försvinner aldrig – i varje fall inte inom en överskådlig framtid.
Nästan åtta av tio svenskar tycker att nedskräpning är ett stort eller mycket stort problem.
Nedskräpningen beräknas kosta svenska kommuner runt två miljarder om året.
Undersökningar visar att skräpiga områden förknippas med otrygghet och att man inte vill bo i ett område där det är nedskräpat. Skräpiga miljöer drar också till sig mer skräp, då fler tycker det är okej att skräpa ner, enligt forskningen.

Källa: Håll Sverige Rent

Tips: Så kan du bidra till minskad nedskräpning:
1. Skräpa inte ner.
2. Plocka upp det skräp du ser.
3. Lämna aldrig skräp utanför en full papperskorg.
4. Tacka nej till engångsplast som sugrör och plastlock när du handlar. Prata även med din butik och föreslå att de erbjuder alternativ till engångsplast.
5. Ta med en egen påse eller flergångsmugg när du handlar mat eller kaffe.

Källa: Håll Sverige Rent