Nyheter

Clas Ohlson hyllar svenskarnas sommarfix med världens största fixarlista

Världens största fixarlista finns i Sverige. Punkterna på listan representerar hela Sveriges sommarfix, det vill säga de saker som vi helst vill få gjorda i sommar.

En undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Clas Ohlson visar att fixa uteplatsen står högst upp på svenskarnas fixarlista. Att göra en lista ökar sannolikheten att få saker gjorda menar Anna Bennich, legitimerad psykolog, författare och föreläsare inom bland annat stress och stresshantering.

Nu finns världens största fixarlista att beskåda i Sverige. Listan, som mäter över 60 m2, hänger på en husfasad vid Odenplan i Stockholm. Den visar vad svenska folket uppgett att de vill få gjort i sommar under semestern. Undersökningen, som är utförd av Kantar Sifo, visar att sommaren inte bara är till för semester, utan även en tid som många använder för att ta tag i hemmafixet. Hela 68 procent uppgav att de brukar ägna delar av sin semester till att fixa i hemmet.

– Semestern är ett perfekt tillfälle att fixa i hemmet och att det just är att ordna uteplatsen som toppar listan är kanske inte så förvånande, det är ju där man gärna vistas en skön sommardag. Vår erfarenhet är att många inte riktigt vet vad de behöver och var de ska börja, vilket blir en barriär för att komma igång. Ta med din lista till en av våra butiker så hjälper vi dig att hitta allt du behöver för att bocka av din lista och förverkliga dina drömmar. Med små enkla medel kan du skapa mycket, och vi hjälper mer än gärna till, säger Sofie Struwe, sälj- och marknadschef på Clas Ohlson Sverige.

Varför är listor så bra?
Undersökningen visar att två av fem svenskar använder sig av att-göra-listor, vilket stämmer väl överens med Anna Bennichs uppfattning av hur benägna vi är att punkta ner våra göromål i listform.

– Jag har under mina föreläsningar frågat flera hundra personer om hur de på olika sätt hanterar sin stress, och i linje med undersökningen så svarar närmare hälften att de använder sig av att-göra-listor. Listorna fyller en funktion i vår snabbt snurrande värld. Idag hanterar vi allt fler saker på kortare tid och behöver hitta sätt att ha kontroll över dem. Vi lever i en ”effektivitetsromantisk” tid, på gott och ont, och då krävs strategier för att mentalt kunna släppa alla göromål mellan varven. Att ha dem nedskrivna är en sådan strategi. Det är också tillfredsställande för oss att kunna bocka av saker, det tydliggör att vi faktiskt får saker gjorda och det i sin tur känns belönande. Det brukar också öka motivationen att fortsätta beta av dem, säger Anna Bennich, legitimerad psykolog, författare och föreläsare inom bland annat stress och stresshantering.

Risken med listorna är när de ständigt fylls på underifrån med måsten, alltså kravfyllda uppgifter, som aldrig tar slut. Då blir det viktigt att även sätta återhämtande aktiviteter på listan. Har man fixat räkningarna, städat på uteplatsen, rensat ogräset och åkt till återvinningen kan nästa punkt vara att en stund slänga sig i hängmattan, läsa en bok, skrota eller säga nej till något. Återhämtande aktiviteter är lika viktiga på att-göra-listan som andra uppgifter, om vi vill hålla och må bra över tid, menar Anna.

Vanligast i Sverige är att fixa uteplatsen
Undersökningen visar att det vanligaste hemmafixet för svenskar i sommar är att ordna uteplatsen. Hela 34 procent av svenska folket har uppgett att de ska bygga eller reparera sin uteplats, altan eller balkong i sommar. Det näst vanligaste fixet är att ordna i trädgården, vilket var tredje svensk planerar att göra i sommar. Det kan handla om till exempel att rensa i rabatten, ansa träden och klippa gräsmattan. På tredje plats kommer målning, vilket var femte svensk uppger att de ska ägna sin sommar åt.

Här är hela listan:
1. Fixa uteplatsen
2. Ordna i trädgården
3. Måla om
4. Lägga nytt golv
5. Byta taket
6. Renovera rummet
7. Fixa fönster/dörrar
8. Rensa förrådet
9. Renovera badrummet
10. Bygga om tvättstugan
11. Göra om köket
12. Se över elen
13. Snygga till staketet
14. Fixa all förvaring
15. Tapetsera om.

Bild: Clas Ohlson