Nyheter

BIM-projektering säkrar framtida succé i byggbranschen

Redan 2025 kommer mer än 70% av alla större projekt i Skandinavien att använda 3D-modellering i planeringen. För att optimera kundens möjligheter har Xella därför gjort flera BIM-objekt tillgängliga och utnämnt Rasmus Jensen till Digital Transformation Manager för Skandinavien, med fokus på BIM och större projekt.

Satsningen ska göra att kunden lättare kan ta del av fördelarna med Xellas byggsystem och säkra ett lyckat projekteringsförlopp från början till slut.

Enligt Xella förväntar man att mer än 70% av alla större projekt i Skandinavien kommer att använda 3D-modellering i planeringsfasen redan 2025. Den tekniska revolutionen av byggbranschen är därmed ett faktum.
Sedan sitt intågande på den svenska marknaden har BIM (Building Information Modeling) banat vägen för helt nya arbetsmetoder som kvalitetssäkrar projekteringen och smidiggör processer med hjälp av en virtuell överblick. BIM har därmed utvecklat sig till att bli ett viktigt redskap som effektiviserar byggarbetet redan i planeringsfasen och en effektiv och intelligent metod som gör det enklare att undvika fel i praktiken.

Lättare, snabbare och säkrare projektering
För att arkitekter ska få ut mesta möjliga av den digitala utvecklingen har Xella, en av världens ledande leverantörer av effektiva och hållbara byggsystem, lanserat flera BIM-objekt som ytterligare ett steg i att kunna erbjuda marknaden en totallösning.

De som önskar kan därför nu få såväl Ytong stående- och liggande väggelement som Ytong takelement och Silka XL som BIM-objekt. Därmed kan användare hämta all relevant data till projekteringen, som information om ljudegenskaper, tryckstyrka och exakta produktdimensioner.

I samma veva har Xella nyligen utnämnt Rasmus Jensen till Digital Transformation Manager för Skandinavien, med fokus på BIM och större projekt, för att säkra att de håller kurs och gör framsteg på den digitala resan. Fredrik Johansson, CEO hos Xella Scandinavia, berättar:

– Rasmus får ansvaret för att säkra vår transformation och ska även stå för att se till att vi kan hjälpa våra kunder igenom den digitala byggprocessen. Det finns många fördelar vid digitalt byggarbete, och BIM-modellering gör det lättare, snabbare och säkrare att projektera – framförallt i stor skala, säger Fredrik Johansson.

Mer exakt planering
Med hjälp av Xellas BIM-objekt kan yrkespersoner i flera yrkesområden, över nationella gränser, enkelt bygga, vidareutveckla och samarbeta kring projekt där lösningarna används. De kan användas till både industribyggnader och bostadsprojekt.

Objekten är tillgängliga för ArchiCAD och Revit och samlar all relevant produktinformation bekvämt till hands. De kan dessutom laddas ned direkt från hemsidan, så att man enkelt kan involvera dem i sin digitala planeringsprocess. Och har man frågor som rör projektering i 3D, är man varmt välkommen att ta kontakt med Xella som står redo att hjälpa.

Bilden:
Xellas BIM-objekt kan användas till både industribyggnader och bostadsprojekt.
Foto: Xella