Nyheter

Nu byggs unika radhus i Gustavslund

Inspirerade av Helsingborgs moderna tradition med arkitekter som Ragnar Östberg, Sigurd Lewerentz och Sven Markelius har Kjellgren Kaminsky ritat tolv radhus som nu byggs i Gustavslund. Projektet som är ett joint venture-samarbete med Gicon och Mjöbäcksvillan planeras att vara klart för inflytt nästa år.

Tack vare sin arkitektoniska utformning vann Kjellgren Kaminsky 2016 en öppen tävling om tomten Bonden 7 i Gustavslund. En tävling som Helsingborgs stad höll i. Radhusens enkla geometriska form är inspirerad av Helsingborgs moderna arkitektur. Teglet på husens exteriör har även det tydliga Helsingborgs-referenser.

De tolv radhusen har utformats på ett sätt som får varje bostad att öppna sig mot en privat atriumgård som är skyddad mot insyn medan fasaden mot gatan är mer sluten. Garaget som är placerat under takterrassen fungerar som en länk mellan gatan och atriet och går att öppna med portar från båda håll.

– Spelet mellan ute och inne är centralt i hela huset. Vi har arbetat med riktade utblickar, som när man går i korridoren på plan två och ser ut genom fönstret över trappan. Men också med stora glaspartier som suddar ut gränsen mellan ute och inne som mellan altanen och vardagsrummet eller mellan sovrummet och takterrassen, säger Joakim Kaminsky, arkitekt och delägare, Kjellgren Kaminsky.

Öppen och funktionell interiör
Nedervåningen präglas av en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Det stora sovrummet som ligger i anslutning till takterrassen på plan två har utformats så att skjutdörrsgarderober interageras.

– De bästa projekten behöver tid för att mogna, så även detta. I två år har vi haft möjlighet att förfina vår design och kan med stolthet konstatera att resultatet har blivit därefter. Under bygget kommer vi att kunna fortsätta följa arbetet på nära håll, något som tillhör ovanligheterna i dagens byggbransch men som var en självklarhet på Sigurd Lewerentzs tid, säger Joakim Kaminsky.

Projektet har utvecklats tillsammans med projekt- och projekteringsledningsföretaget Gicon samt hustillverkaren Mjöbäcksvillan och planerar att stå klart för inflytt år 2020.

Bild: Kjellgren Kaminsky