Nyheter

Hyresgästföreningens medlemsvärvare går på whiskeyprovning i Dublin och tjänar 1,4 miljoner kronor om året

Det är Aftonbladet som nu avslöjar hur medlemmarna har fått stå för rekordlöner på närmare 1,4 miljoner kronor per år till organisationens medlemsvärvare.

Medlemsavgifterna har även gått till bonusresor för miljonbelopp med massage, whiskeyprovning och hundspannsturer. Hyresgästföreningen har över en halv miljon medlemmar som betalar en månadsavgift på mellan 80 och 85 kronor.

Rekryterarna har provisionsbaserade löner och provisionen betalas ut några veckor efter att den nya medlemmen har betalat in sin första avgift.

Detta innebär att Hyresgästföreningen kan gå back på en rekrytering om medlemmen sedan väljer att gå ut.

– Det är ett idiotiskt system som borde ha förändrats för länge sedan, säger en person som har jobbat länge inom organisationen.

Enhets- och regioncheferna å sin sida har månadslöner som ligger på mellan drygt 72 000 kronor och 88 000 kronor, vilket innebär årslöner på upp till närmare 1,1 miljoner kronor.

Både förbundsordförande Marie Linder och förbundschef Jonas Nygren har årslöner på närmare 1,4 miljoner.

Aftonbladets granskning visar även att medlemmarna har fått betala för att toppvärvarna ska få gå på whiskeyprovning i Dublin, vilket bryter mot Hyresgästföreningens alkoholpolicy.

Enligt kommunikationschefen Caroline Thunved har resorna pågått “10-15 år tillbaka”.

– Nej, jag tycker inte det är rimligt och det tycker inte nuvarande ledning heller och därför avslutade man de här resorna i november 2017, säger hon i en kommentar till Aftonbladet.