Nyheter

Fler jobb i byggbranschen under sommaren

Arbetsgivare i byggbranschen förutspår en ljus sommar – i alla fall sett till antalet jobbtillfällen under det tredje kvartalet 2019. Sysselsättningstrenden ligger på +9 procent, tre procentenheter svagare än motsvarande period förra året. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +7 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i byggbranschen. Samtidigt vet vi att det är stor kompetensbrist. När det saknas utbildad arbetskraft behöver politiker och vi arbetsgivare tänka på nya sätt för att kunna möta behoven på arbetsmarknaden, både på kort och lång sikt, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Sysselsättningstrenden för byggbranschen minskar med åtta procentenheter från föregående kvartals urstarka sysselsättningstrend till +14 procent. Även om den är svagare är det en optimistisk prognos, som innebär att branschens arbetsgivare förväntar sig fler jobbtillfällen under sommaren. Jämfört med motsvarande period 2018 är prognosen för byggbranschen tre procentenheter svagare, då arbetsgivare rapporterade en sysselsättningstrend på +12 procent.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet minskar med två procentenheter från föregående kvartal till +7 procent. Jämfört med motsvarande period 2018 är prognosen tre procentenheter starkare, då sysselsättningstrend låg på +4 procent.

Svenska branscher med starkast jobbprognoser
• Hotell- och restaurangbranschen, +14 procent
• Offentlig sektor, +10 procent
• Byggbranschen, +9 procent
• Energisektorn, + 9 procent
• Transportsektorn, +7 procent.