Nyheter

Clarion Hotel SeaU blir Helsingborgs nya mötesplats

På en av Sveriges mest attraktiva tomter byggs Clarion Hotel SeaU i Helsingborg, med full utsikt över Öresund och slottet Klampenborg på den danska sidan. Den nya kongress- och hotellanläggningen blir en mötesplats med kongresskapacitet på cirka 1 200 deltagare, konferensrum, restauranger, bar, gym och 250 hotellrum.

Under byggnaden blir det ett garage med 228 parkeringsplatser. Intill byggs fyra huskroppar med totalt 155 bostäder, merparten bostadsrätter.

– Vi ska bygga två hotell i Helsingborg, SeaU vid hamninloppet och Scandic Hotel på södra sidan. Spaden för Scandic är ännu inte tagen, men vi arbetar för fullt med SeaU. Vi skrev avtalet 2015 med Choice om att uppföra SeaU och 2016 var vi nere i backen. Nattklubben Tivoli flyttade vi på små trailors 75 meter närmare Kontinenten och Helsingborgs stad byggde även en ny kajkant med plats för uteservering ut mot vattnet, säger Johan Svedström, affärschef på Midroc.

Sidan om hotell och kongresscentret har Midroc uppfört fyra bostadshus med totalt 155 lägenheter, allt från minsta ettan på 35 kvadratmeter till fem rum och kök på 210 kvadratmeter. Högst upp i byggnaderna finns de största lägenheterna på 155 kvadratmeter med stora terrasser och utsikt över Helsingborgs city.

– Husen är byggda som trappsteg med nio våningar närmast vattnet och sju- respektive fem våningar in mot stan. Hotellbyggnaden är en egen huskropp på nio våningsplan och med källare. Kongressalen med indragna balkonger är en annan huskropp sammanbyggd med hotellet. Kongressalen har plats för 800 sittande nere på golvet och resterande uppe på balkonger, förklarar Johan Svedström.

Balkongytorna kan även användas som separata konferensrum. Ena balkongläktaren förses med podie och den andra med utdragen läktare. Lougen med receptionen på bottenplan blir ett vardagsrum för Helsingborgarna. Här ska de kunna mötas och trivas.

Hotelldelen är grundlagd direkt på mark och byggd med HDF bjälklag samt ytterväggarna av prefabricerade betongelement. Fasaden består bland annat av vit fiberbetong och natursten i olika kulörer. Utöver det blir det träfaner vid balkongytorna, sedumtak och takduk. Man bygger efter miljöbyggnad silver.

JAIS arkitekter har ritat hotell och kongressanläggningen medan MOD arkitekter ansvar för formgivning av inredning samt de interiöra delarna i hotell och kongressen och Marie Ebersdotter är inredningsarkitekten som följt Choice koncept. Joakim Lyth på Wingårdhs Arkitekter har ritat bostadshusen.

Bostadshusen består av plattbärlag och HDF i en blandning. Utfackningsväggarna är prefabricerade. De terrasserade ytorna är kompletterade med sedumkant mellan fasad och terrassen. Badrummen är helkaklade, innerväggarna målade och ekparkett på golvet.

Två av trapphusen är sålda till Familjen Banks stiftelse som ska upplåta ett trapphus till förmånstagare. Tanken är att det andra trapphuset i första hand skall hyras ut till akademiker och yngre entreprenörer.

Fakta Clarion Hotel SeaU, Helsingborg:
Byggperiod: augusti 2017-april 2020
Byggherre: Midroc Property Development
Totalentreprenör: Allbygg I Höganäs
Arkitekt: Jais Arkitekter (Hotell- och Kongress)
Wingårdhs Arkitekter (bostadshusen)

Bilden:
Clarion Hotel SeaU vid hamninloppet blir ett nytt landmärke i Helsingborg. Sidan om hotell- och kongresscentret har Midroc uppfört fyra bostadshus med totalt 155 lägenheter.
Foto: Midroc