Nyheter

Växjö-startup i nytt pilotprojekt med Småländsk sängjätte

Växjöbaserade startupen Boards on Fire skruvar upp tempot. Nu inleder de ett samarbete med en av Nordens största sängtillverkare, Beds by Scapa. Tillsammans ska de lyfta säng-jättens produktion till nya nivåer med digitala tavlor för daglig styrning.

– För oss är det här samarbetet helt rätt väg att utveckla Boards on Fire vidare. Vi ser ett enormt behov av bra digitala lösningar bland företagen vi möter. Nu får vi chansen att hjälpa Beds by Scapa på deras digitaliseringsresa och samtidigt anpassa vår produkt för industrin, säger Filip Lendahls, marknadsansvarig på Boards on Fire.

Boards on Fire är en molntjänst för företag och organisationer som vill effektivisera sitt förbättringsarbete. En digital lösning för daglig styrning av projekt och tydlig visualisering av viktiga nyckeltal och mål i verksamheten.

I pilotprojektet med Beds by Scapa införs Boards on Fire i verksamheten i två steg. Först som stöd under företagets dagliga pulsmöten för att ge överblick över exempelvis bemanning, sjukfrånvaro, förbättringsaktiviteter och produktion. Och därefter på digitala skärmar ute i fabriken för att visualisera olika nyckeltal och hur veckans produktionsmål uppfylls. På så sätt kan alla medarbetare ta del av informationen i realtid.

Boards on Fire kommer att bli en viktig del i vårt förbättringsarbete. Vår vision är att utveckla Beds by Scapa till ett drömföretag år 2025. Den visionen innefattar vår personal såväl som våra produkter och vårt miljöarbete. Smarta digitala lösningar hjälper oss inom samtliga de områdena, säger Martin Starkman, vd på Beds by Scapa.

Beds by Scapas huvudkontor och fabrik i Alvesta blir först ut att köra igång med Boards on Fire. Men tanken är att sedan ta det digitala förbättringsarbetet vidare även till koncernens fem fabriker i Kaunas, Litauen.

– Det finns stor potential att effektivisera verksamheten med hjälp av Boards on Fire för industriföretag som Beds by Scapa. Särskilt för de som redan idag jobbar med LEAN-processer i olika former. Vår molntjänst ersätter traditionella whiteboards och skapar bättre möjligheter till överblick och uppföljning hela vägen från fabriksgolvet till ledningsgruppen, säger Filip Lendahls, marknadsansvarig på Boards on Fire.

Bolagets vd Ola Karlsson deltar i Företagsfabrikens inkubationsprocess med innovativ affärsidé.

Boards on Fire drivs och är utvecklat av digitalbyrån Meetod i Växjö. Kunderna finns idag både inom industri och offentlig sektor. Växjö Kommun var exempelvis en av de allra första kunderna som började använda tjänsten.

Beds by Scapa är en del av Scapa Inter-koncernen som grundades 1959. Idag har koncernen cirka 700 anställda och omsätter 850 MSEK. Huvudkontor samt en fabrik ligger i Alvesta och ytterligare fem fabriker finns i Kaunas, Litauen. Scapa levererar sängar och soffor till de stora möbelkedjorna samt fria möbelhandlare runtom i hela Norden.