Nyheter

KLP Fastigheter låter auktionera ut inventarierna från gamla Vasateatern

När KLP Fastigheter köpte fastigheten Klockan 1 i korsningen Kungsgatan/Vasagatan i Stockholm ingick ett stycke teaterhistoria i köpet: inventarier från anrika Vasateatern som invigdes 1892 och som tömts för ombyggnad 2009 av tidigare ägaren.
Nu får föremålen en chans att sprida glädje igen, i dubbel bemärkelse. Via Stockholms Auktionsverk får teater- och inredningsintresserade möjlighet att köpa de fantastiska föremålen – och vinsten går oavkortat till SOS Barnbyars arbete i Ukraina.
Ansvarig för projektet hos KLP Fastigheter är fastighetsdirektör Anette von Mentzer.
– Vi är så glada över att de här föremålen nu dels kommer att få nya hem och dels kommer att hjälpa SOS Barnbyar att ge barn i Ukraina en trygg uppväxt, i ett kärleksfullt hem, säger Anette von Mentzer. Vår vardagsverksamhet handlar om att vara en fastighetsvärd som ger företag utrymme att växa. Vinsterna från den här auktionen kan i SOS Barnbyars händer göra detsamma för de ukrainska barnen.
– Den här möjligheten ligger helt i linje med KLP Fastigheters övergripande långsiktiga inriktning. Det vi gör ska vara hållbart, och det vill vi åstadkomma även med de gamla teaterinventarierna. Återanvändning är bästa sortens återvinning.
I dag drivs Vasateaterns nya verksamhet som event- och konsertlokal av Scandic Grand Central vars hotell ligger i fastigheten. Lokalens kulturhistoriska värde har bevarats och mycket av den gamla känslan sitter fortfarande i väggarna.
”Proveniensen är avgörande för det förväntade stora intresset”
Ansvarig för själva auktionen är Mats Bergstrand, värderingschef på Stockholms Auktionsverk.
– Det här är verkligen ett roligt uppdrag, säger Mats Bergstrand. Inventarierna från Vasateatern är en mångfald roliga och dekorativa inredningsföremål som passar både privata hem och hotell, restauranger el dyl, konstaterar Mats.

– Teaterstolarna är fällbara och röda, i den klassiska stil som fanns på teatrarna förr, och de kommer att säljas i sektioner om två eller tre stolar. Här finns också takarmaturer i jugendstil, ett tjugotal jättefina kafébord i gjutjärn, föreställningsaffischer, en orientalisk byst, röda sammetsdraperier, stora flerarmade väggappliquer, väggmålningar från teatercafeet och mycket mer.
– Proveniensen är avgörande för det förväntade stora intresset. Att de här föremålen utgjort inredningen på Vasateatern där så många namnkunniga skådespelare uppträtt genom åren – det förhöjer värdet avsevärt på varje enskilt föremål.
”Målet är att barnen ska få möjlighet att växa upp till självständiga vuxna”
Vinsten från auktionen kommer att gå till SOS Barnbyars verksamhet i Ukraina. Ansvarig är Cecilia Nauclér, nationell programchef på SOS Barnbyar.
– Situationen i Ukraina är mycket svår, berättar Cecilia Nauclér. Omkring 1,6 miljoner människor från östra Ukraina är på flykt inom landet. En mycket stor del av dem är ensamstående mödrar med barn. Kriget har splittrat familjerna eller dödat deras män, och många har förlorat sina hem. Det finns väldigt få sätt för dem att försörja sig på. Inflationen är hög, och mat och el är mycket dyrt. Många är dessutom traumatiserade och barnen mår väldigt dåligt.
– Barnen behöver så klart mat och varma kläder, och möjlighet att gå i skolan. Men det barnen behöver mest av allt är en fungerande förälder. Vi jobbar mycket med familjestärkande verksamhet. Erbjuder samtalsterapi som ger självkänslan och självförtroendet tillbaka – och yrkesutbildningar som leder till jobb.
– För de barn där en fungerande förälder inte finns driver vi en barnby i Brovary utanför Kiev. Där får barnen leva med sina syskon, gå i skola i samhället och leva som i en trygg familj med stabila vuxna som finns där för dem varje dag, dygnet runt.
– Målet är att barnen inte bara ska överleva utan dessutom få möjlighet att växa upp till självständiga vuxna som i sin tur kan medverka för en bättre framtid, konstaterar Cecilia.
Auktion 9-16 april
Auktionen kommer att ske online under perioden 9-16 april. Föremålen kommer under auktionsperioden att visas i Magasin 5 i Frihamnen där en utställningsmiljö byggs upp för att återskapa en känsla av Vasateatern i miniatyr. Föremålen visas även på www.lauritz.com.