Nyheter

Fokus på bra ventilationslösningar i nya Lögarängsbadet

Bredvid det gamla badhuset i Västerås står det nya Lögarängsbadet och väntar på ivriga badgäster. Det nya badhuset blir både större, fräschare och modernare. Under byggprocessen har fokus bland annat legat på ventilationen, som är extra viktig att tänka på när det kommer till fuktiga miljöer.
Nu fylls bassängerna i nya Lögarängsbadet, och runt midsommar kan Västeråsborna besöka det sprillans nya badhuset. Bygget startade för ett år sedan och ventilationsföretaget VentPartner har varit med under hela processen, från projektering till produktion. Just i badhus och andra fuktiga miljöer är ventilationen, det vill säga hur man tillför och tar bort luft, avgörande. Både placeringen av själva ventilationen i sig, och vilket material som används, är två kritiska punkter som är viktiga att tänka på när det kommer till ventilering i fuktiga miljöer.
– Hela klimatet – fukt, temperatur och luftomsättning – styrs med ventilationen. Man ska, till exempel, aldrig ventilera direkt över en vattenyta då det ökar mängden vatten som dunstar. Istället försöker man tillföra luft runt bassängen. Det här var något som vi planerade för tidigt i processen som gjorde att vi lyckats minska antalet kanaler som vistas ute i badmiljö, vilket är superbra, säger Emil Bergquist, entreprenadchef på VentPartner.
Ett lösningsorienterat klimat
Att bygga ett badhus är inte alltid det enklaste, därför kräver det att alla inblandade parter har god förståelse för bygget och vad som krävs av respektive part. Samarbetet mellan de involverade företagen har fungerat mycket bra och nu står det nya badhuset färdigt, precis bredvid Mälarens strand.
– Det är många faktorer att ta hänsyn till. Det har varit ett väldigt lösningsorienterat klimat genom hela projektet från alla parter, säger Isabell Lindgren Stoor, projektchef på Västerås stad.
– Med sitt vackra läge intill Mälarens strand är det här Sveriges vackraste badhus – det tycker vi själva i alla fall, skrattar Stefan Brandberg, idrottschef för Västerås stad.
Bilden:
Stefan Brandberg, idrottschef för Västerås stad.
Foto: Peter Holgersson AB