Nyheter

Världsunik byggplåt från SSAB

Sedan flera år finns GreenCoat® – SSABs patenterade färgbelagda stållösningar för tak, fasader och regnvattensystem. Produkten baseras på en patenterad biobaserad teknologi, där en stor del av lösningsmedlen i färgen har ersatts med svensk rapsolja.
Färgbelagd plåt och färgbelagda regnvattensystem är ofta ett lämpligt val för arkitekten och byggaren. Plåt är både estetisk och innebär smidig byggproduktion samtidigt som ytprestandan är hög. Traditionellt har färgad byggplåt oftast varit belagd med polyester, som baseras på fossila råvaror. En smärre revolution inträffade när SSAB utvecklade GreenCoat®. I denna är en stor del av lösningsmedlen ersatta med växtolja, närmare bestämt svensk rapsolja. Genom att den är biobaserad minskar klimatavtrycket.
Det växtbaserade lösningsmedlet blir en permanent del av den slutliga beläggningen, vilket ger ytterligare en fördel för miljön, nämligen lägre utsläpp av skadliga ämnen till luften.
Bättre prestanda
Valet av GreenCoat® medför inget avkall på prestanda för byggaren eller fastighetsägaren. Tvärtom är produkterna mer motståndskraftiga mot korrosion, repor och uv-ljus. I SSAB:s sortiment finns varianter av beläggningar som är extra resistenta, strukturerade, matta, glittriga etc.
I sortimentet finns en lång rad produkter för tak, fasader och regnvattensystem. De flesta av produkterna finns tillgängliga med GreenCoat®. Det erbjuds produkter för plåtarbeten, som skivor och band, men även färdiga profiler för tak och fasader.
När det handlar om fasader har arkitekter och byggare numera möjligheter att hitta formbara, färgbelagda material med bra miljöegenskaper. Där ingår hållbarhet och livslängd som en naturlig del.
För både tak och fasader finns produkten GreenCoat® Cool som reflekterar solljus och sänker behoven för kylning inomhus. Denna plåt passar bra för byggnader som behöver kylas.
Även interiört
Plåt går också att använda inomhus, en möjlighet som många kanske inte tänker på. Här finns produkten GreenCoat® FoodSafe BT som uppfyller krav på livsmedelssäkerhet.
I regnvattensystem används GreenCoat RWS som har dubbelsidig beläggning. Den är optimerad för väder och slitstyrka.
– Vårt GreenCoat®-sortiment har blivit mycket uppskattat, inte minst hos arkitekter, berättar Lasse Bengtsson, som är marknadschef för Norden. Branschen uppskattar hög färgbeständighet, hållbarhet och livslängd. Dessutom är plåten följsam för takläggaren/plåtslagaren och beläggningen släpper inte när plåten viks.
– GreenCoat® bidrar också till miljöprestanda när byggnader ska miljödeklareras och certifieras, avslutar Lasse Bengtsson.
Bilden:
GreenCoat®-plåt är lika estetiskt tilltalande som andra produkter från SSAB.
Foto: Plannja