Nyheter

Wifi-uppkopplade brandvarnare installeras i framtidshus av SafeTeam

I ett av landets mest innovativa boendehus installeras nu SafeTeams nya brandvarningssystem från Sfty.
Huset kallas HSB Living Lab i Göteborg – och det är just vad det är. Ett levande laboratorium, där ny teknik testas samtidigt som hyresgäster bor i huset. Varje lägenhet och alla trapphus får nu smarta brandvarnare som har trådlös internetuppkoppling. Fastighetsägare kan se status i hela huset via en webbportal.
– Det bästa med denna lösning är att vi som fastighetsägare kan se att alla lägenheter verkligen har ett fungerande larm för brand. Vanligtvis är det upp till de boende att installera brandvarnare och se till att de fungerar, byta batteri och så vidare. Men vid en eventuell brand ligger ändå ansvaret på oss som fastighetsägare. Med denna lösning kan vi försäkra oss om att vi får notis i god tid om det händer något i huset, berättar Madelaine Doufrix, projektkoordinator på HSB Living Lab.
Brandvarnarna kommunicerar trådlöst med varandra, så om det brinner i en lägenhet går larmet även i grannlägenheter. Varningar kan också skickas via en app eller sms.
– Tekniken från Sfty är oerhört smart och fungerar som ett multilarm. Brandvarnarna mäter rök, temperatur, luftfuktighet och har även rörelsedetektorer som gör att de fungerar som ett enklare inbrottslarm. Allt går att följa i en app i mobilen. Det ger ett stort mervärde för de boende, säger Victor Muszynski, inköpschef på SafeTeam.
I mobilappen finns, utöver brandvarning, även funktioner för personlig säkerhet. Via mobilens GPS-koordinater kan man dela sin position med vänner eller familj, som då ser precis var man befinner sig (Follow me home-funktion). En smart larmfunktion finns också, om man behöver akut hjälp.
Ett forskningsteam på HSB kommer att utvärdera hur tekniken fungerar och upplevs av såväl boende som fastighetsägare och förvaltare.
– Vår tes är att man känner sig tryggare med det här systemet, jämfört med vanliga brandvarnare. Både som fastighetsägare, förvaltare och hyresgäst. Men det är det vi vill få svart på vitt på, berättar Madelaine Doufrix.
HSB Living Lab ligger nära Chalmers i Göteborg och har för närvarande ett 30-tal aktiva projekt i huset, med inriktning mot hållbarhet och framtidsteknik. SafeTeams smarta brandvarningssystem från Sfty drivs som ett projekt inom Social hållbarhet. Med det menar man att de boende ska känna sig trygga, trivas och stanna kvar i sitt boende.
Fakta om tekniken
Helt trådlös brandvarning. Inga centralenheter.
Kommunikationen sker i första hand med hjälp av wifi. Saknas wifi i någon lägenhet, eller tillfälligt går ner, sker kommunikationen via radiovågor istället. Samtliga brandvarnare hålls på detta sätt alltid uppkopplade mot internet, antingen via eget wifi, eller grannens wifi.
Skalbart för obegränsat antal brandvarnare i samma system, från några få till flera tusen.
Detta projekt drivs av produkttillverkaren Sfty tillsammans med SafeTeam som installatör.
Bilden:
SafeTeam installerar wifi-uppkopplade brandvarnare/multilarm från Sfty.
Foto: SafeTeam