Nyheter

Genomskinliga solceller kan driva dynamiska glas i smarta fönster

Ett samarbete ska testa om en ny patenterad solcellsteknik från startupbolaget Peafowl Solar Power kan driva dynamiska glas från ChromoGenics.

Under 2019 kommer det Nasdaq-noterade Uppsalabolaget ChromoGenics att testa om deras dynamiska glas kan drivas med högtransparenta solceller. De patenterade cellerna har utvecklats av Peafowl Solar Power, ett innovativt cleantech-startup som grundades i Uppsala 2018.

ChromoGenics fönster reglerar genomsläpp av värme och ljus och kan spara upp till 50% på kostnader för uppvärmning och kylning. Kombinationen av dynamiskt glas och solceller eliminerar behovet av extern strömförsörjning vilket skulle sänka installationskostnader rejält samt även öka flexibiliteten för var fönstren kan placeras.

– Det är en fantastisk möjlighet för oss att arbeta ihop med ett företag som ChromoGenics som har direkt erfarenhet av att skala upp från forskning till industriell produktion. Vi är väldigt ivriga att se hur vår cell presterar när den driver en riktig produkt under verkliga förhållanden, säger Jacinto Sá, grundare och VD på Peafowl Solar Power.

Cellen som har utvecklats av Peafowl Solar Power har exceptionell designflexibilitet och kan kombineras med olika material och göras i vilken färg eller grad av transparens som helst.

– Det finns ett antal semi-transparenta solceller på marknaden men hittills har ingen av dem kunnat möta de höga krav på transparens som vårt dynamiska glas ConverLight® ställer. Vi ser fram emot att undersöka om det går att kombinera våra teknologier och ta fram en helt unik produkt med stor marknadspotential, säger Greger Gregard, medgrundare och CTO på ChromoGenics.

Foto: Chromogenics